Учителката през погледа на нейното дете

Учителката през погледа на нейното дете
Снимка: Thinkstock

Катя Стоилова

Ако съм ви трън в очите, ще вините за това образованието! Е, вярно, че то за всичко ни е виновно през последните двайсет години. А за мен – в буквалния смисъл, тъй като съм резултат от любовта на учителка по разпределение в малко средногорско селце и местен юнак.

Аз с много разбиране съм изчакала да мине тържеството за 24 май и едва тогава съм тръгнала да се раждам. А на 15 септември мама се върнала при учениците си. Не било хубаво децата да се объркват с нов човек, разсъдила тя.

На моя първи 15 септември не беше с мен, посрещаше нейните поредни първолаци. Същото се повтори и с Празника на буквите и всички тържества за Осми март. Нищо, че винаги изпълнявах важни роли в драматизациите на приказки; пеех народните песни, чути от нея, докато готви; пишех стихове, за които всички ме потупваха по рамото...

Освен мама, която категорично отказваше да се премести в училището пред блока ни. Защото не било възпитателно да работи там, където учат децата й. Рождените, имам предвид. Понеже изразът "едно от моите деца" беше начало на изречение с поне 30 възможни продължения.

А тя имаше слабост най-вече към по-неуспяващите си деца. Аз бях от успяващите... Дълго на глас размишляваше за причините, поради които за тях ученето се случваше като бягане с препятствия. Ядосваше се, когато бяха неглижирани, травмирани от семейни драми, бедност, болест. Тя безпогрешно идентифицираше мъката в детските им сърчица и се опитваше да се бори с нея посвоему – кога с морална подкрепа, кога с торба картофи.

Мама имаше червило. Слагаше го два пъти в годината – на 15 септември и 24 май. Това бяха големите дни в нейния житейски ритъм.

Благодаря ти, мамо! Благодаря ти, че беше толкова свестен човек. Нямам нито един повод да се срамувам от зеленото ти палто, с което изкара детството ми, от двете рокли, които сменяше, и малките ти прилежно изрязани нокти. Ти не беше кралицата, с която малките момиченца се фукат, припознавайки себе си.

И въпреки това, аз припознавам с гордост гена ти. И ти благодаря! 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти