Какво е лате арт

Моята сутрешна чаша ухаещ късмет
Снимка: Thinkstock

Със сигурност положителният емоционален заряд за деня ще се покачи, щом още от сутринта "поканим" красивите детайли в живота си. Точно такъв е и случаят с уникалната техника лате арт, която включва онези приказни ароматни картини, които баристът (човекът в кафетерията, владеещ това изкуство) изрисува върху най-горния слой на любимата ни чаша кафе.

Въпросният начин за визуализиране на образи върху пяната от мляко и кафе се заражда още в края на XX век и се развива самостоятелно в няколко държави, но се предполага, че първите следи тръгват от Италия.

В последните години умението да се майсторят картинки върху най-горния слой на кафето става все по-застъпено и в България. Два са основните стилове за рисуване – питчинг и етчинг.

* Питчингът (името му идва от англ. "pitcher" – каната, в която затопляме млякото) представлява рисуване, докато изливаме млякото върху еспресото. Най-популярни за този метод са рисунките цвете, ябълка и сърце. Добре е питчърът да борави с по-издължен улей и да го държи в непосредствена близост до чашата, в която налива кафето. Основното движение идва от китката и тя трябва да е достатъчно отпусната, за да рисува плавно, без да прекъсва струята мляко.

* За по-сложни фигури се прилага вторият начин на рисуване – етчинг (от англ. "etch" – гравирам). При него се ползва пръчица или писалка за лате арт, която ни помага да сме по-прецизни, докато рисуваме по повърхността на кафето. Този стил ни дава пълна свобода при изпълнение дори на най-сложните и детайлни рисунки. Добавянето на различни нюанси в картината става чрез шоколадов топинг, карамел или канела.

Съществува и така нареченият мултиарт, който съвместява първите два стила – питчинг и етчинг, като чрез него могат да се изписват имена или цели пожелания върху пяната.

Висш пилотаж се счита умението да се рисува на сляпо. На един от световните шампионати по лате арт победил става австралиецът Скоти Калаган, който оформил 6 чашки с идентични фигури, рисувайки зад гърба си.

В заведенията, където се практикува лате арт, художествената ценност на чашата кафе обикновено не увеличава нейната цена. Но например в Дания в едно не голямо кафене - за чашка капучино с рисунка ценителите са готови да заплатят 60 евро.

Преобладаващото мнение обаче е, че лате арт не трябва да се търгува. То е изкуство, тъй като във всяка рисунка баристът оставя частица комплимент като подарък към госта.

* Насладете се на красотата на това изкуство в следващото видео.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти