Как да се отървем от чорапеното чудовище и други идеи за прането

Как да се отървем от чорапеното чудовище и други идеи за прането
Снимка: ThinkStock

В началото на тази статия искаме да изкажем своите безкрайни благодарности към Джеймс Кинг, Хамилтън Смит и Уилям Блекстоун, които изобретяват първите перални машини и с това слагат край на черната работа по връщане на белотата на дрехите ръчно.

И макар от създаването на първите перални да са минали повече от 300 години, все още има някои основни положения с прането, които остават мистерия.

Най-голямата, разбира се, е „къде изчезват чорапите“. За основен виновник се сочи невидимото чорапено чудовище, което обитава близо 97% от домовете по света.

Ние обаче вече знаем как да се отървем от него, съвсем просто е.

Трябва само да слагате чорапите първи в пералнята. Така няма опасност да се заплетат в други дрехи и завинаги да се загубят от своята любяща половинка.

Другият трик за събиране на вече разделени чорапи е да определите една кутия, в която да събирате всички попаднали ви пред очите чорапи.

Така, рано или късно, бегълците ще се озоват пета до пета със своите чифтове. Особено помага за детските чорапи, които да дребни като семчици и също толкова лесно се губят.

Ето още няколко безценни съвета за прането, които ще ви спестят нерви, преждевременно състаряване на дрехите и излишно прахосване на прах за пране.

1. Циповете се закопчават винаги

Когато перете дрехи с цип, винаги го закопчавайте, защото така ще предпазите другите си дрехи от накъсване. Тъканите лесно се захващат за зъбчетата на ципа, особено плетените.

2. Копчетата се разкопчават винаги

При копчетата логиката е обратна. Разкопчаването на ризата ще запази копчетата и илиците по-дълго време във форма.

3. Петната се търкат нежно

Колкото по-яростно се нахвърлите да търкате едно петно, толкова по-голяма е вероятността да го втъркате завинаги в тъканите.

Най-важното при отстраняване на петната е да ги третирате възможно най-бързо след образуването им и да попивате от вън на вътре с бяла кърпа.

Кое петно с какво може да отстраните сме ви разказвали няколко пъти, можете да си припомните тук: от мастило, от фон дьо тен, от червено вино, от лак за нокти

4. Не прекалявайте с препарата за пране

Повече не значи по-добре. Следвайте точно инструкциите на гърба на кутията или бутилката с перилен препарат.

Така ще си спестите възможността по дрехите ви да остане не изплакната праха, който се събира в гънките на яката или в шевовете и може да причини кожни алергии.

Ако сте с много чувствителна кожа, можете да пробвате и натурални средства за пране като сапунените ядки

5. Не препълвайте много пералнята

Натъпкването на много дрехи не само може да навреди на самата машина, но и дрехите излизат много намачкани след това.

Ако пък сте в онзи лош момент между две перални, можете да сравните цените им тук и бързо да си върнете спокойствието и мекотата на ръцете. 

И не забравяйте най-добрата рецепта за ароматизиране на въздуха през зимата.

Да вкараш замръзнали дрехи от балкона и да ги сложиш да се сушат на топло. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти