Да заживееш отново с мама и татко?

Да заживееш отново с мама и татко?
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Всички искаме да направим нещо уникално с живота си, но май всички влизаме в една и съща матрица „гимназия – следване – квартира- собствено жилище-деца“.

За някои обаче животът не се развива по този начин и след гимназията и следването се връщат отново вкъщи, при родителите си.

Някои хора приемат философски „крачката назад“ и се опитват да извлекат най-доброто от създалата се ситуация.

Други път изобщо не могат да понесат и ден под покрива на родителите си и са готови на всякакви компромиси, само и само да заживеят самостоятелно.

Решихме да съберем плюсовете и минусите на живота при родителите, за да ви помогнем, ако и на вас ви се налага да вземете такова решение. Или пък да ви вдъхновим да го вземете, може да се окаже най-доброто за вас.

Против

Човек никога не пораства истински докато не заживее сам. Не се ли научиш, че храната в хладилника не расте там и че трябва да носиш отговорност за постъпките си, не можеш да се наречеш възрастен човек на колкото и години да станеш.

Животът с родителите може да те накара да си останеш вечно на 17, а в това няма нищо чаровно, ако трябва да даваш отчет за всяка стъпка и да обясняваш на майка ти всяка вечер, че не е нужно да те чака да се прибереш, защото вече наближаваш 30.

Върнеш ли с вкъщи, край с възможността за неограничен секс, за какъвто мечтаеш от 14 годишен.

Пак имаш мама и татко, с които трябва да се съобразяваш, да криеш гаджето или пък да се налага да им представяш мъж, който изобщо нямаш намерение да срещаш втори път.

Живеейки с родителите си, ще трябва да си търпелив да изслушваш техните спорове, мисли и проблеми, които често просто са плод на липса на разнообразие в пенсионерския им живот.

Ако не можеш да подходиш с разбиране, те чакат ежедневни сблъсъци, нерви и скандали.

Много вероятно е самите ти родители да продължат да те третират като малко дете, да ти казват какво да ядеш, да те питат дали не ти е студено и да преследват с термометър.

Изобщо, да се върнеш да живееш при родителите си е само с едно стъпало по-нагоре от това да влезеш в затвора.

Или пък не...

В чисто икономически план съжителството с няколко души (и техните приходи) значително улеснява бюджета.

А пък съжителството с родителите си, особено ако все още ходят на работа, звучи като печалба от лотарията.

Жилището вече е обзаведено с всичко необходимо, може да си позволиш да не дадеш пари за ток някой месец, защото вашите така или иначе го плащат и няма нужда да си купуваш пердета, защото така или иначе си има.

Няма и защо да даваш наем на някой друг, като можеш да си спестиш тези пари или да ги инвестираш в собствения си (засега на родителите ти) дом.

Домакинската работа също е свършена, защото мама е там. Дори да е заета, две жени гледат една къща по-лесно, отколкото една жена.

Не се прибираш в празна къща и винаги можеш да разчиташ на най-близките си хора.

Да си болен и да си сам е най-трудното за понасяне нещо. Когато си в къщата на родителите си, винаги има кой да се погрижи за теб и да те излекува с най-доброто лекарство – майчина любов.

Можеш да им помагаш, ако имат нужда – с пари, с подкрепа, с грижа, така както те са се грижили за теб като дете.

На вас как ви звучи идеята да заживеете отново с родителите си - идеално или кошмарно?

Още по темата

Самотата крие риск за здравето

Щастието е в харчене на пари за другите

Българските мъже стоят до полите на мама до 30

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти