Безкрайните ползи на водородния пероксид

Водородният пероксид се използва основно за дезинфекция на рани
Снимка: Thinkstock

Освен за дезинфекция на кожата, водородният пероксид намира широко приложение в бита, с което ще се убедим в следващите няколко реда.

Имайте предвид обаче, че в случая става дума за 3-процентов разтвор на водороден пероксид (кислородна вода).

В дома
* Дъската за рязане, рафтовете в хладилника и кухненският барплот се почистват идеално от бактерии с помощта на гъба или кърпа, потопена във водороден пероксид.

* Никой не иска да консумира храна, в чийто състав са се настанили вредни микроорганизми. За целта с помощта на бутилка с пулверизатор напръскайте повърхността на плодовете и зеленчуците с кислородна вода, оставете ги да престоят пет минути, а след това качествено изплакнете продуктите.

* Ако пък искате да отстраните неприятната миризма от кухненската гъба, я потопете за 15 минути в равни количества топла вода и водороден пероксид, а после я изплакнете.

* Тоалетната чиния ще блести от чистота, когато я дезинфекцирате с водороден пероксид и оставите разтворът да подейства за около половин час.

Срещу петна

* Досадните лекета от червено вино се премахват като потъркаме петното с равни части течен перилен препарат и водороден пероксид, които разнасяме с кърпа върху плата, после отмиваме с топла вода и подсушаваме.

* Ако по любимите ви блузи, тениски или ризи са останали досадни петна под мишниците, най-бързо ще ги отстраните, като направите смес от две части водороден пероксид и една част препарат за миене на съдове. Нека течността престои един час върху тъканта и после я отмийте със студена вода.

* Петънцата от кръв се заличават, като директно полеем лекето с водороден пероксид и го оставим да престои пет минути. Ако петната са по-наситени, повторете процедурата и пак изплакнете плата със студена вода.

Мода и козметика

* С многото домакинска работа ноктите пожълтяват и губят своя блясък. За да не се случи това, втрийте с памуче разтвор на водороден пероксид по повърхността на всяка нокътна плочка.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти