Вратата към безсмъртието (Видео)

Вратата към безсмъртието (Видео)
Снимка: Thinsktock

Лилия Огнянова

Траките са древен индоевропейски народ, създал забележителна цивилизация и населявал обширни земи, сред които и територията на днешна България.

Колко обаче знаем за културното наследство, което са ни оставили и с което твърдим, че се гордеем? 

Чрез силата на образите и звуците документалният филм „Древна Тракия – врата към безсмъртието“ предлага пътешествие във времето и пространството

Филмът представя някои от сакралните подмогилни градежи, свързани с тракийската вяра в безсмъртието: Казанлъшката гробница, гробниците Шушманец, Голяма Арсеналка, Хелвеция, Оструша, както и потопения под водите на язовир „Копринка“ град Севтополис – столица на одриския цар Севт ІІІ; а също и мегалитния градеж при с. Хлябово Основна роля е отредена на пейзажа, в който са вписани паметниците на тази култура, защото именно той позволява да се добие по-ясна представа за значението на физико-географските дадености при формирането на селищната система, сакрализирането на определена територия, военно-политически действия и пр., да се обърне внимание на ролята на човешката намеса при промените, настъпили в следващи епохи. 

Новите технологии позволяват да се преодолее антикварният изолационизъм на някои музеи.

Филмът, сниман с дрон и камера Hasselblad, разчитаща на технология, която е била разработена за телескопа „Хъбъл“, дава непосредствен поглед върху останалото от света на древните траки. 

Той е подготвен като част от проект на Института за балканистика с център по тракология „Проф. Александър Фол“ при БАН, финансиран от Net-Heritage – европейска мрежа за изследователски програми, свързани с опазването на материалното културно наследство.

Надеждата на екипа зад този филм е, че споделената информация ще предизвика действия за консервация, реставрация и достойно експониране на паметниците на тракийската култура.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти