Внимавай, не съм Edna. Много сме!

Внимавай, не съм Edna. Много сме!
Снимка: Thinkstock

Как ще спреш ти мене - волната, скитницата, непокорната -

родната сестра на вятъра, на водата и на виното,

за която е примамица непостижното, просторното,

дето все сънува пътища - недостигнати, неминати, -

мене как ще спреш?*

Понякога може да я видите натъжена, друг път по детски весела, но без значение какво има в душата, лицето ѝ винаги е озарено с усмивка и излъчва самоувереност. Защото тя е жена.

От векове жените вдъхновяват поети, художници, мислители. Всеки се опитва да надникне в душите им и понякога вярва, че е успял. Дали?

Мъжете обичат да казват: "Вас, жените, никой не може да ви разбере". Наистина ли е така, или просто никой мъж няма смелостта да разкрие душата на Edna жена?

В стиховете си обичаната българска поетеса Багряна олицетворява силата, красотата и стремежът за свобода на жената. Тази, която дава живот и същата тази, която е готова да се освободи от този дълг, за да бъде независима и свободна завинаги.

Приятели, влюбих се в Edna прекрасна жена – каза мъжът, щастлив, че е срещнал любовта. Но знае ли той, че жената до него не Edna.

Много са и всички са прекрасни!

Едната е покорната. Тази, която е готова всеки път да прегази себе си, заради някой друг. Тя се съгласява с мнението на околните. Прави всичко по еталон, страхувайки се да не сгреши. Да живее по правилата е нейният начин да бъде щастлива.

Другата обаче е непредвидима. Стихия, която преобръща всичко, щом го пожелае. Не пада на колене пред никого и помита всички по пътя си. В очите ѝ блестят жаждата за живот и за промяна. Edna жена, лъхъща с всичките си сетива – мога и сама!

И ето я и нея, крехка, изпълнена с толкова доброта и красота. Онази, която вечно търси щастието и любовта. Мечтите ѝ са вдъхновяващи, хоризонтът пред нея е необхватен.

Тя е майка и любяща жена. Търси своя принц, иска някой да я закриля и помага. Не, не е слаба, тя просто е жена. Нежната половинка в този свят.

Това е ТЯ, събира в себе си стихия, покорство, любов и красота. Да я предизвикаш ще ти отнеме една минута, за да надникнеш в душата й, ти е нужен цял един живот.

Всеки нов ден предизвиква различната жена в теб. Покорната и любяща, или буйната и несломима. Която и да е, тя е прекрасна и нейната цел е да променя света.

 Колко жени живеят в теб? 

* Откъс от стихотворението "Стихии" на Елисавета Багряна

Четете още:

Какво притежава жената, за която мъжете са готови на всичко?

Как да развиете женствеността си

Вече знаем каква е българката днес

Автор: Венелина Стоянова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти