Успение Богородично е днес

Фреска от Рилския манастир
Снимка: Thinkstock

Днес на 15 август честваме Успение на Пресвета Богородица. Наричано още Успение Богородично или Голяма Богородица, това е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации.

Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

Българската православна църква отбелязва празника на 15 август. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта Архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него.

Последното ѝ желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома ѝ в Йерусалим. Три дни след това сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ.

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни."

В памет на явяването ѝ пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми.

На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Разрешава се риба. Вярващите даряват на църквата свещи, домашнотъкано платно, месал, кърпа и пари.

Имен ден празнуват кръстените с имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.

Освен това обаче, на 15 август отбелязваме и Националния ден на спасението, празника на град Варна, празника на Несебър и празника на Стражица.

С включени сирени на линейки лекари и медицински сестри ще излязат на Успение Богородично пред арката на УМБАЛ "Александровска", за да почетат паметта на спасителите на човешки живот. Ще бъдат поднесени и венци на гробовете на д-р Христо Петров и д-р Димитър Попов, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Точно на тази дата преди половин век, 26-годишният д-р Стефан Черкезов спасява 47 души, като ги изнася от горящ автобус, а на следващия ден умира от раните си. По време на бомбардировката над София на 10 януари 1944 година д-р Христо Петров, д-р Димитър Попов, д-р Веселка Василева и д-р Иван Иванов - лекари от Невропсихиатричната клиника на Александровска болница, д-р Илия Топалов (рентгенолог) и д-р Асен Карадимов (неврохирург), въпреки обявената тревога, не напускат болницата и намират смъртта си, оставайки при своите пациенти.

От 2004 година на 15 август в много лечебни заведения у нас неформално се отдава почит към д-р Черкезов и към медиците, срещнали смъртта си при изпълнение на своя професионален и човешки дълг. Ритуалът по отбелязване Деня на Спасението за пръв път ще е официален, тъй като в края на миналата година с Решение на МС от декември 2012 г., 15 август бе обявен за Ден на Спасението.

С този документ България стана първата страна в ЕС, която официално отбелязва паметта и делото на своите сънародници, загинали по време на спасителни акции.

"За нас, медиците е важно да спрем и да помълчим за минута, почитайки паметта на над 130 лекари и над 15 медицински сестри, на десетки минни, водни, планински спасители, обикновени граждани, обрекли се на смърт, за да живеят други", заяви министър Таня Андреева.

Тя подчерта, че на този ден отдаваме признателност и на дарителите, чийто органи са трансплантирани на други хора, почитаме готовността за себераздаване, която, наред с професионализма, е основен двигател в медицинската професия. Министър Таня Андреева е изпратила писма до държавните лечебни заведения и Регионалните лекарски колегии с предложение за едноминутно мълчание на 15 август в 12 часа, съпроводено от сирените на линейки.

На Успение Богородично вицепрезидентът Маргарита Попова ще бъде на посещение в Стражица по повод празника на града. В 10.00 часа в сградата на общината вицепрезидентът ще се срещне с кмета Детелина Борисова, с областния управител на област Велико Търново Георги Рачев и с председателя на Общинския съвет на Стражица Илиян Маринов. 

На 15 август отбелязваме и още един празник – празникът на Варна. Министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова ще се включи в честването в града. Тя ще присъства на тържественото издигане на флага на града на площад "Св. св. Кирил и Методий". По-късно ще участва в церемония по откриването на новия пътнически терминал на летище Варна. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти