Сълзите на саксофона

Сълзите на саксофона
Снимка: Ларс Уитбърг

Cincuenta y Cinco Años.

Трябваше да помисля за момент. 55 години. Мъжът сложи стария си саксофон в скута ми и започна своя бърз разказ на испански. Инструментът още беше топъл след последната песен. Повърхността му – зацапана и с много драскотини. Погледнах лицето на стария мъж.

Тънката му кожа беше опъната, скулите му изпъкваха, ръцете му жестикулираха безспир, а очите му блестяха от страст към музиката.

Малки капчици пот се стичаха по лицето му, а идващата от улицата светлина се отразяваше в малка халка на ухото му.

Предполагам, че беше малко по-стар от саксофона си. Говореше на испански и се опитваше да надвика звука на телевизора в другия край на бара. Видя, че не разбирам всичко и започна да вмъква някои английски думи.

Намирам в в бар в Старата Хавана със сина ми. Ние сме единствените посетители, но музикантите продължават да искат да свирят специално за нас. И да ни разказват историите си.

Възрастният мъж ни разказва, че синът му е заминал за Доминиканската република и не са се виждали от 15 години. За бащата е невъзможно да замине, на сина му е забранено да се върне.

Говорят си по телефона когато могат да си позволят да платят сметката за разговора.

Младият китарист ни обяснява, че старият му колега е един от най-добрите саксофонисти в цяла Куба. Току що изсвириха една песен и съм сигурен в това, което казва.

Седя на очукан стол в бара, с топъл саксофон на коленете си и ледено мохито в ръка.

Мога да видя сълзите в очите на сина ми, който е влюбен в музката и тази среща за него е като подарък. Започнаха отново да свирят.

Топъл полъх премина през помещението. Саксфонистът вдигна разпилелите се по пода хартии и продължи да свири с другата ръка.

Майка с бебе на ръце влезе в бара, за да потанцува. Въздухът се изпълни с кристалния глас на певеца. Той се усмихна на бебето.

„Besame, besame mucho...”. 

Вижте още снимки от Хавана тук >>>

Автор: Ларс Уитбърг

Ларс е приятел на Edna.bg и пътешественик. Снима, пише и се вълнува от срещите с хората си по света. Още за неговите пътешествия можете да прочетете в блога му http://reflections.no/ и във фейсбук страницата му 
 

Очаквайте скоро още негови пътеписи, специално за Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти