Пътешествие до Тайланд

Пътешествие до Тайланд
Снимка: Thinkstock

Тайланд е сред най-екзотичните и изумителни дестинации, които можете да посетите. 

Банкок е столицата и най-големият град на Тайланд. Разположен е при вливането на река Чао Прая в Тайландския залив. Населението му е около 9 100 000 души. 

Градът възниква на мястото на по-ранно селище, което в края на 18 век става столица на Сиам. През следващите 2 века се превръща в основния политически и стопански център на Тайланд. В периода на бързо икономическо развитие на Югоизточна Азия в края на 20 век, в Банкок се установяват регионалните централи на много големи компании. През 2009 г. е оценяван като 2-ят най-скъп град в Югоизточна Азия след Сингапур.

В града съжителстват различни ери от развитието на културата – от жилища на колове в тръстиката и блатата до небостъргачи, борещи се за ограниченото пространство на мегаполиса. Банкок е прорязан от реката Chao Phraya, като по брега ѝ са разположени някои от основните забележителности.

Кралският дворец е забележителност номер 1 в града. Комплексът е мащабен, а храмовете са наистина уникални и величествени.

Дворецът е дом и на Смарагдовия Буда (Emerald Buddha), който е и най-почитаният образ на Буда в Тайланд. Комплексът е разположен на площ от 945 000 кв. м и приютява над 100 сгради, в които е събрана 200-годишна история на кралското семейство.

Това е най-старият и най-голям храм в Банкок. В него е и най-богатата колекция от изображения на Буда – над 1000, и най-големият полегнал Буда – дълъг 46 м и висок 15 м. Очите му са направени от перли, а краката му са наистина огромни.

Обстановката по улиците обаче никак не съответства със скъпоценните статуи на божествата. Мизерията се забелязва на всеки ъгъл, а ако сте по-гнусливи, то по-добре не гледайте много какво се случва около вас, защото има страшни гледки.

Вижте повече за Тайланд и Банкок във видеото:

Прочетете още:

Един по-различен поглед към Тайланд
Къща като от приказките, която всъщност е реална
Забележителни фестивали по света
Най-красивите градини в света
Най-добрите места за гмуркане в света

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти