Празнуваме 24 май

Празнуваме 24 май
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Днес е един от най-светлите български празници в националния ни календар. В този слънчев майски ден честваме деня на създателите на глаголицата – Светите братя Кирил и Методий.

Методий е роден през 815 г. в Солун. Той е най-големият син в семейството на Леон, византийски военоначалник и жена му Мария, а Константин е най-малкият, роден през 827 г. По-късно Константин приема монашеството и църковното име Кирил, с което е известен и днес. Методий е бил игумен на манастира “Полихрон”, намиращ се в планината Олимп. Според някои историци, именно в този манастир е създадена глаголицата.

По-късно той участва в различни мисии, заедно с по-младия си брат. При хазарите, в Моравия, Рим и Венеция те утвърждават богослужението на славянски език.

Съществува хипотеза, че за създаването на азбуката солунските братя са използвали знаци от прабългарското руническо писмо.

Изтощен от неуморната си работа и многото пътувания, Константин-Кирил Философ умира през 869 г. в Рим. Погребан е с почести в църквата “Сан Клементе” във вечния град и веднага след смъртта си е канонизиран за светец. Методий умира през 885 г. във Великоморавия и е погребан в столицата ѝ Велехрад.

Делата на двамата братя са безсмъртни. Те не само създават уникалната ни азбука, но и превеждат богослужебните книги на езика, който тогава са говорили българите.

По време на най-значимата си мисия във Великоморавия Кирил и Методий просвещават и обучават много свои ученици, които след тяхната кончина продължават делото им. Сава, Климент, Горазд, Наум и Ангеларий са част от последователите на светите братя. Учителите и техните ученици, известни като свети Седмочисленици, поставят началото на Златния век за българската книжовност и култура.

През 1980 г. папа Йоан Павел II обявява славянските първоучители за покровители на Европа. На 24 май официална българска делегация отдава почит на гроба на Свети Кирил Философ в църквата "Сан Клементе" във Ватикана. Във всички български училища на празника се плетат венци от свежи цветя и зелени клонки, с които се окичват главния вход и портретите на просветителите. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти