Погрешните схващания за жените

Погрешните схващания за жените
Снимка: Thinkstock

Наистина ли мислите, че познавате жените? В продължение на векове хората са озадачени над природата на жената.

Дори и сега, в ерата на разследванията и високите технологии, когато интернет гъмжи от факти и статистика, мъжете все още се ръководят от нелепи стереотипи и вярвания за женската психология. Жените се смятат за по-слабия пол и за най-романтичните същества на света, но дали е така?

Най-разпространената обществена заблуда е, че жените работят по-лошо от мъжете.

Статистиките показват, че доходите на жените са около 30% по-ниски в сравнение с мъже със същата професионална квалификация. На представителите на мъжкия пол се гледа като на по-добри работници, като по този начин те получават по-висока заплата.

В действителност жените се оказват ненадминати професионалисти в повечето житейски сфери, които не са свързани с голяма физическа активност. Освен това, жените са признати за по-отговорни и активни работници. 

Жените се страхуват от болката. Нищо подобно. Истината е, че жените са много по-малко чувствителни към болка и имат много по-висок праг на болка. А женското тяло съдържа по-висока концентрация на обезболяващи средства, които позволяват на жените да преживеят родилните болки. Освен това, по-малко вероятно е жена да припадне при вида на кръв, поради някои особености на собствената си физиология.

Жените погрешно са смятани за по-малко интелигентни. Дамите обикновено показват средни IQ резултати, т.е. те нямат нито много високи, нито много ниски резултати. Експериментите показват, че при тийнейджърите момичетата имат незначителна разлика от точките на момчетата, а студентите от мъжки пол имат както най-високите, така и най-ниските резултати. В резултат на това, жените имат по-висок среден индекс интелигентност. 

Жените са по-слабият пол. Наследничките на Ева със сигурност са по-слабият пол, но се справят с житейските проблеми по-лесно. Те имат голяма воля, издръжливост и стабилно психичното здраве. Освен това, жените са по-устойчиви на инфекциозни заболявания и издържат по-дълго време на глад и жажда. 

Заблуда е, че жените са моногамният пол. Факт е, че мъжете са по-заинтересовани от физическата страна на връзката, докато жените се нуждаят от близка емоционална връзка. Именно затова се смята, че жените са по-загрижени за моногамията от мъжете. От еволюционна гледна точка, обаче, полигамията е много по-удобна и полезна точно за жените! В полигамните отношения те могат да направят най-подходящия избор и да намерят най-здравия мъж, който да им гарантира здраво поколение и сигурност.

Погрешно е и схващането, че само жените са жертви на домашно насилие. Процентът на мъжете, нападнати от техните приятелки или съпруги, е значително по-висок, отколкото бихте предположили. Днес до 40% от мъжете са жертви на тормоз от съпругите си, но този факт почти винаги се пренебрегва от полицията, социални организации и медиите.

Мит ли е, че жените са по-романтичният пол? Спомняте ли си какво казва героят на Райън Гослинг във филма ”Синя валентинка”? 

”Имам чувството, че мъжете са по-романтични от жените. Искам да кажа, че жените прекарват целия си живот в търсене на принца на бял кон и после се омъжват за човек, който има добра работа и ще остане дс живее тук.”

Тази заблуда е наложена от романтичните книги и филми. Изненадващо, но жените не са загрижени за романтични проблеми като мъжете. Да, мъжете често забравят датата на годишнина, не си спомнят за най-важните празници и купуват подаръци в последния момент. Но момчета вярват "в любовта от пръв поглед". Жените тук са склонни да имат по-реалистичен и практичен начин на мислене.

Разбира се, не всички мъже и жени могат да бъдат сложени под общ знаменател и да се поставят в дадена категория. Често хората правят своите заключения въз основа на общите стереотипи за противоположния пол. Споменатите по-горе факти разобличават някои схващания.

Все пак всеки човек е уникален и не бива да се поставя в определени категории. Съгласни ли сте с това?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти