Най-щастливи са най-младите и най-възрастните

Най-щастливи са най-младите и най-възрастните
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Хората често смятат, че ще са щастливи когато имат сигурна работа, семейство и приятели, възможност да пътуват.

Реалността обаче доказва, че това съвсем не е така.

Най-щастливи са младите хора, това е разбираемо. За тях животът тепърва започва, всичко им се струва ново, вълнуващо и прекрасно.

Въпреки че почти никой от младите хора няма финансова стабилност, всички те имат неизчерпаема енергия и мечти, които да преследват.

Почти всички имат свое хоби, на което отделят голяма част от времето си и това ги прави щастливи.

Разбира се, любовта в тази възраст все още дава истински крила, всеки следващ път сексът е все по-хубав и по-хубав, а животът тепърва предстои.

Вероятно си мислите, че с намирането на идеалната работа, финансовата стабилност, създаването на семейство и независимостта, която настъпва някъде около 25-та година, хората стават още по-щастливи?

Не, оказва се, че те забравят младежкия си ентусиазъм да се радват на живота, потъват в ежедневни задачи, крещят по децата си, вместо да им се радват и започват да определят живота си като все по-малко щастлив.

Някъде към 60 обаче нещата се променят, показва проучване на Датския институт за изследване на щастието.

Колкото по-възрастни стават хората, толкова по-щастливи се чувстват, независимо от болежките и по-трудната подвижност.

С напредването на възрастта хората започват да оценяват малките неща отново, да се надсмиват над преходността на човешките желания и да обичат простите неща – приятелите си, усмивките на внуците, хубавата храна, топлината на слънцето.

Ако вече не сте в първата група щастливци, а ви предстоят много години, докато влезете във втората група на щастливците, имаме няколко съвета за вас, които ще ви помогнат да се почуствате щастливи и в този етап от живота, в който се намирате.

Припомнете любимото си хоби и му отделяйте време.

С възрастта и порастването на отговорностите забравяме всички неща, които като млади са ни правили щастливи – пеене, рисуване, игра на игри, карти, майсторене на самолетчета – всеки има поне едно занимание, което би правил, ако имаше цял свободен ден.

Вече има всякакви курсове и работилници и за възрастни, така че се запишете на нещо, което да е различно от работата и семейството и да носи радост най-вече на душата ви. Със сигурност ще се освежите.

Бъдете колкото се може по-често спотанни, особено в отношенията с приятелите си.

Спомнете си колко хубаво беше да звъннеш един телефон и да си поканиш някой на гости на кафе.

Не е нужно да се организират винаги специални вечери или да има повод, за да дойде някой у вас на гости и просто да си поприказвате за час или два.

Бъдете активни.

Рутината и липсата на физическа активност отново заради „липса на време“ убиват всякакво желание за живот, да не говорим за щастие.

Разхождайте се, слизайте по стъпалата, прибирайте се пеша – чистият въздух ще прочисти мислите ви и щастието ще се настани в душата ви.

Още по темата:

Днес избрах да бъда щастлива, а ти?

Десетте храни на щастието

Тефтерче за щастие

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти