Лефкада – древногръцки митове и морски легенди

Лефкада – древногръцки митове и морски легенди
Снимка: Thinkstock

В дългите летни дни си мислим за разхлаждащи напитки, ефирни рокли, плодови салати и най-вече – за морски пътешествия!

Няма нищо по-хубаво от това да прекараш поне част от отпуската си през лятото на място, където морските вълни ще се докосват в краката ти, а слънцето ще гали кожата.

Вятър в косите, слънце в очите!

Ако се чудите коя морска дестинация да посетите, то веднага можем да ви предложим един прекрасен остров – Лефкада!

Разположен в Западната част на Гърция, между островите Корфу и Кефалония, остров Лефкада е четвъртият по големина от групата на Йонийските острови. Заедно с множеството малки островчета, пръснати около него (Меганиси, Каламос, Кастос, Скорпиос, Скорпиди, Мадури, Спарти, Тилия, Китрос и други) съставляват община Лефката, с едноименна столица, разположена на Източният бряг на острова.

Това, което отличава Лефкада от всички останали Йонийски острови е, че на практика той е бил част от континента. По време на управлението на Коринт бива прокопан канал, с който той се отделя от континента и добива характеристиката на истински остров. Днес отново е свързан с континенталната част чрез изкуствено насипан провлак, което го прави изключително лесно достъпен, предвид, че не се налага ползването на ферибот.

Както почти всеки гръцки остров, така и Лефкада има своите древногръцки митове и легенди, които неизменно са наситени с много романтика и драматизъм. И двете легенди са свързани с Нос Лефкада, откъдето се считало, че е най-краткият път към царството на Хадес.

Единият мит разказва за богинята Афродита, която след като изгубва своя любим Адонис идва на острова, и скача в морето в опит да се самоубие от мъка. Тогава Персефона помолила съпруга си Хадес да опрости греха на Афродита и да я върне в света на живите. От същият нос се хвърля във вълните на морето и древногръцката поетеса Сафо, която се разделила с живота си в името на любовта.

В чест на тази саможертва идва и името на острова – Лефкада от Лефкас петра (бели скали), тъй като скалите, от които Сафо полетяла са бели на цвят.

Според археологическите находки първата столица на острова е била Нирикос (7 в.пр.Хр.). От този период Лефкада става колония на Коринт и съответно участва във всички събития на този период: битката при Саламина и в Пелопонеската война – като съюзник на спартанците, а по-късно жителите на острова взимат и активно участие в експедицията на Александър Велики.

След завладяването от римляните, съдбата на Лефкада не се различава особено от тази на останалите острови в Йонийско море. През различните завоеватели преминава от едни ръце в други, било като плячка от битка или като зестра при сключване на брак. Също така бива под управление на венецианци, французи, англичани и това продължава до 1864 г., когато заедно с останалите Йонийски острови се присъединява официално към Гърция.

Днес остров Лефкада е място, което привлича посетители от цял свят, различни по възраст и интереси. Една от причините е невероятната девствена красота на природата, която е съхранена и до днес. Благодарение на това островът е в челните позиции на световните класации за най-красиви плажове. Най-известните от тях, чийто снимки са по кориците на известни туристически списания са Порто Кацики (Porto Katsiki), Катисма (Kathisma), Егремни (Egremni).

И въпреки, че островът предлага всички съвременни удобства за своите посетители, това не нарушава идилията, която е съхранена и до днес в селцата, които се намират във вътрешната част на острова, и където местните жители все още се обличат в традиционни облекла и са запазили традициите от миналото.

Местата, които не бива да пропускате да посетите по време на престоя на острова:

Крепостта на Агия Мавра (Agia Mavra) – Средновековна крепост от 14 век, която била построена за да защитава острова от набезите на пирати и турци.

Манастирът на Богородица Фанеромени (Panagia Faneromeni) – построен през 17 в. и разположен на хълм над столицата на острова. Счита се, че манастирът е построен на мястото на някогашен храм, посветен на Артемида.

Музеят на грамофоните – намира се в центъра на столицата Лефкада и съдържа частна колекция от стари грамофони, радиа и други.

За любителите на морски пътешествия на острова се предлага възможност за целодневен круиз, при който се посещават най-известните и красиви близки острови. Корабът тръгва от пристанище Нидри. Круизиерата се отправя към най-известният плаж Порто Кацики (Porto Katsiki), където често се дава възможност за плуване в кристалните води на Йонийско море.

Продължава се към най-големият от групата острови Кефалония. Следва Итака – родното място на Одисей, Меганиси, и изумително красивата пещера на Папаниколис. Преди да се прибере към Лефкада корабът минава покрай Скорпиос, до скоро известен като островът на Онасис, а сега вече собственост на руският милиардер Риболовлев. Спарти, Кастри, Мадури и са други малки острови, пръснати по пътя обратно към Нидри.

Остров Лефкада е късче от Рая, което очаква своите посетители, на които да разкрие красотата и тайните си.

Вижте още за остров Лефкада:

Още за пътешествия:

Санторини, слънце и любов
Окриляващи цитати за пътешествия
Най-красивите градини в света
Кажи ни коя зодия си, за да ти кажем как пътуваш
Венеция потъва
Между морето и земята или баската кухня

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти