Интригуващите дестинации на Азия - I част

Пънху, Тайван
Снимка: Thinkstock

Азия е далеч, но не значи, че е недостижима.

Голяма доза авантюризъм, любопитство и време са необходими, за да се предприеме пътуване в този екзотичен континент. Но веднъж усетим ли вкуса му, няма да ни разочарова.

Следващите дестинации са именно места, които биха задоволили интереса на всеки, който се реши на едно такова пътуване. Те са кътчета в Азия, които не се считат за главни туристически атракции, но този, който ги посети, ще се обогати с безценни спомени. Местата са малки, отдалечени и дори безизвестни, потайни и уникални с традиционен бит и култура, девствени плажове, храмове на десетки години и непристъпни гори, обитавани от редки  животни.

Представяме ви първата част от най-вълнуващите и интригуващи кътчета на континента:

Пънху (Penghu), Тайван

Какво представлява? Архипелаг, разположен на 43 км западно от крайбрежието на островната държава Тайван. Образуван е от 64 по-малки острова.

Защо си струва да отидем там? Пънху, известен още като Пескадорес, пленява туристите със своите прекрасни плажове, величествени храмове и постройки в традиционен китайски стил. През последните години Пънху придобива все по-голяма популярност, но въпреки красота си, все още остава изолиран от големите и шумни туристически потоци.

През летните месеци архипелагът предлага отлични условия за лятна ваканция – топла вода с цвят на тюркоаз, приятни температури, автентични рибарски селища, безкрайни бели плажове и вкусна азиатска храна. На архипелага са разположени повече от 150 храма посветени на богинята Матцу, известна като пазител и покровител на моряците и рибарите.

Кога е най-подходящото време да отидем там? През пролетта силният вятър създава прекрасни условия за сърфистите. Топлото лято предлага безкрайни възможности за почивка или участие в някой местен фестивал - като този на фойерверките.

Как да стигнем? Извършват се редовни полети от по-големите тайвански и китайски градове. Възможно е и придвижването с ферибот от град Каосиунг.

Национален парк Читван (Chitwan), Непал

Какво представлява? Това е първият национален парк на Непал. Намира се на четири часа път с автобус югозападно от столицата Катманду.

Защо си струва да отидем там? Националният парк е разположен на площ от 932 кв.км и представлява смесица от девствени и непристъпни гори, езера, пасища, които са дом на много редки животни. Паркът Читван е известен като едно от най-добрите места на планетата за наблюдение именно на дивите му обитатели - носорог, елени, маймуни, леопарди, слонове, мечки, крокодили, бенгалски тигри и над 540 вида птици.

Кога е най-подходящото време да отидем там? От октомври до февруари, когато се оттеглят мусонните дъждове и ветрове. Интерес би представлявал и фестивалът на слоновете, който се провежда през декември.

Как да стигнем? С автобус, такси или миниван от столицата Катманду, Покара или Баратпур, където има и малко летище.

Пангандаран (Pangandaran), Индонезия

Какво представлява? Малко рибарско селище, разположено на индонезийския остров Ява, на 200 км югоизточно от град Бандунг.

Защо си струва да отидем там? „Били сте в Бали. И какво от това“? Най-вероятно ще чуете този коментар от местните жители. Казват, че Пангандаран е една от най-добре пазените „тайни“, скрита от масовия туризъм на остров Ява.

Плажната ивица е покрита с искрящ черно-бял пясък, а залезите, наблюдавани там, са смайващи. Мястото се предпочита от семейства с деца, тъй като морето е спокойно и може безопасно да се плува в него.

Рибарското село е запазило до голяма степен самобитността и културата си. Все още могат да се видят рибари, които отплават призори и по-късно през деня се връщат с уловената риба. В близост се намира Национален парк Пангандаран, който е известен с възможностите си за катерене и рафтинг. Околностите могат да бъдат разгледани не само пеша, но и с велосипед.

Кога е най-подходящото време да отидем там? Това е периодът от април до септември, когато е горещо, а дъждовете минимални.

Как да стигнем? В близост се намира летище Нусаури. Има и редовни автобусни линии от по-големите градове.

Юфуин (Yufuin), Япония

Какво представлява? Това е малко градче, известно с горещите си минерални извори и красивите девствени планини. Намира се на южния японски остров Куошу.

Защо си струва да отидем там? Градът е популярен сред японците курорт, известен с множеството си минерални горещи извори, които са подходящи за хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания.

Юфуин има прекрасно разположение - заобиколен е от хълмове, тучни гори и буйни потоци. Малките му калдъръмени криволичещи улички са предпочитано място за шопинг, а уютните кафенета предлагат традиционни японски ястия и сладкиши.

Районът е известен с множество туристически маршрути, които отвеждат туристите до оризовите плантации в околностите.

Кога е най-подходящото време да отидем там? Горещите извори са любимо място на туристите не само през студената и снежна зима, но и през лятото. Есента е фестивално време в района, когато през октомври се провежда фестивалът със звучното име Yufuin Screaming Festival (Фестивал на крещенето).

Как да стигнем? Това е Япония. Всякакъв вид транспорт е отлично развит. Има редовни автобусни и влакови линии до Юфуин, от всички точки на страната.

Очаквайте и втората част на най-свежите и атрактивни дестинации в Азия, които си заслужава да посетим през 2015 година.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти