Edna на 4: Вярата е като оазис в сърцето

Edna на 4: Вярата е като оазис в сърцето
Снимка: Thinkstock

Конфуций е казал: "Не всички могат да бъдат красиви, богати и знатни, но всички могат да бъдат добри."

Добрината у хората е едно от нещата, които палят душата ми. Има пламъци, които не виждаме, топлота, която не усещаме! Има и радостни тръпки, които пропускаме, недоловими, нечути слова и щастливи, красиви моменти, потъващи в забрава, защото не сме се обърнали към добрината у себе си, а след това и към тази у другите.

Казват, че човек, който е изпълнен с вяра, е в състояние да въздейства на нещата, да трогне небето и земята, боговете и душите на прадедите, да прекоси Вселената. Нито пропаст, нито въртоп, нито пламък – нищо няма да го спре. Именно вярата е второто нещо, което ме вдъхновява.

За да засадим добрината, да изпитваме обич, първо е нужно да вярваме в себе си, да вярваме в ума и в сърцето си. Вярата е като оазис в сърце, до който може да стигнем, стига да си позволим. Петър Дънов е казал, че не можеш да вярваш, докато не обичаш. Вярата определя качествата на твоята любов.

Надеждата също е сред нещата, които ме вдъхновяват, защото именно тя определя качествата на вяра. Надеждата е вечното гориво в душата и ума ни. Мевляна Джалал ад-Дин Мухаммад Руми, персийски поет, е казал, че „Ако търсиш подслон за душата, значи си душа; ако дириш парче хляб, си хляб; ако търсиш капка вода, си вода; ако си по дирите на жестокостта, си тиранин;ако дириш любов, си влюбен. Ти си онова, което жадува душата ти.“. Именно надеждата е тази, която ни кара да вървим напред и да не спираме да търсим.

Според Дънов любовта определя качествата на твоя ум. Любовта е вечното и нестихващо вдъхновение. Любовта и обичта не са фалш, не са измислица, мнозина играят като в театъра, ала друг за мъничко любов избродил би света, би крачил бос, без шапка в утрин синя, би крачил в сняг, скрил в него пролетта, би крачил в буря с пеещ дрозд в гръдта, би крачил сякаш по роса в пустиня.

За мъничко любов избродил би света като слепец, протегнал длан за милостиня, както е казал Ярослав Връхлицки. Любовта е да се чувстваш като пълна раковина на брега на морето, любовта е сила, любовта е живот, любовта е храна за душата, мислите и тялото, вода за жадния, храна за гладния, кураж за страхливия, сила за слабия, лек за болния, оазис за загубилия се.

Това е текст от наша читателка, която участва в играта ни по случай 4-я рожден ден на Edna.bg - "Кои са 4-те неща, които ви вдъхновяват". 

Ако искате и вие да се включите в играта на Edna.bg и да се борите за някоя от уникалните ни награди, прочетете условията ТУК!

Още от участници:

Трудният път към щастието

Любовта на 17 и любовта на 30

Искам да съм част от доброто и лошо в България

Малките ангели

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти