Отива ли си модата на оперативния фейс лифтинг?

Отива ли си модата на оперативния фейс лифтинг?
Снимка: Thinkstock

Д-р Катя Паскова

Тенденциите през последните няколко години са за подмладяване чрез неинвазивни процедури, намаляващи болката и увеличаващи продължителността на ефекта. В световен план големите компании за медицински апаратури работят в тази насока. За естетичната дерматология тази вълна стартира от САЩ и постепенно превзема света. Достигнахме до времена, в които подмладяването е в “обедната почивка“, ефектът е голям, а болката – минимална.

Каква е тази подмладяваща иновативна система? Това е машина с високоинтензивен фокусиран ултразвук. Печели симпатиите по цял свят – процедурата е много популярна на американския и руския пазар, постепенно привлича и Европа. Първите европейски държави, закупили тази технология, са Франция, Италия, Германия, а България е пета.

Къде се крие успехът? Кожата ни неизменно се променя с годините. Постепенно забелязваме как блясъкът и еластичността ѝ намаляват. За всички мъже и жени, които обаче не са готови за хирургичен лифтинг, има и алтернатива. Това е апарат, действащ на принципа на високоинтензивен фокусиран ултразвук HIFU (High-Intensity Focused Ultrasound). Това е единствената до момента технология, която има такава голяма дълбочина на действие. На практика ултразвуковата енергия достига под подкожния слой до слоя съединителна тъкан, която покрива мускулите.

Повърхността на кожата е абсолютно пощадена, което означава, че не се налага да си оставате у дома за нито един ден. Ултразвуковото въздействие причинява селективно загряване, което стимулира тялото ни да си произвежда собствен колаген. След процедурата се наблюдава видимо повдигане на лицето и веждите, както и стягане на брадичката. Самата процедура отнема около 1,5 – 2 часа в зависимост от зоните, които се третират.  Резултатите в много голяма степен се доближават до оперативния лифтинг, но без излишна травма и риск от странични реакции.

Тази ултразвукова технология има одобрението на Американската академия по храни и лекарства (FDA) да противодейства на ефектите на времето и гравитацията върху лицето ни. Близо двучасовата процедура използва собствените регенеративни способности на тялото ни, за да може по един деликатен начин постепенно да се възстанови паметта на кожата и подлежащите тъкани, което е последвано от нови и здрави колагенови влакна на правилните места. 

Процедурата е свързана с известен дискомфорт, който максимално се минимизира чрез упойка под формата на крем. Така единственото, което се усеща, са леки боцвания на отделни места или затопляне. Това се дължи на дълбокото загряване, което ултразвуковите вълни причиняват, за да ”извадят” кожата ни от ленивото ѝ състояние.

В края на процедурата може да има леко зачервяване, но пациентите не са ограничени в нищо след нея.

Само след една процедура регенерацията на кожата е задвижена, като цялостният ефект се изгражда постепенно в хода на следващите няколко месеца. Повечето пациенти споделят, че намират кожата си по-плътна, стегната и свежа. Разбира се, такива, които са прекалявали със слънцето през годините, пушат, водят не толкова здравословен начин на живот и не са ощастливени с добър ген, е по-вероятно да се нуждаят и от втора процедура. Оттам нататък думата имат онези клетки, на които толкова разчитаме да ни поддържат млади – фибробластите. Разбудени от леката дрямка те започват все по-активно и отговорно да произвеждат един от най-важните белтъци за нас, а именно колагена!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти