Време за четене: „Загадката на катакомбите“

Време за четене: „Загадката на катакомбите“
Снимка: netinfo

Смело момче, тайнствена древна гробница, опасно пътуване в археологията, мистиката и окултизма са в центъра на новия роман „Загадката на катакомбите“ (изд. „Персей“) на Том Егеланд, в момента един от най-популярните скандинавски писатели в света.

Милиони читатели очакват с нетърпение всяка негова нова книга, но Егеланд сега предлага нещо по-различно - универсален трилър с исторически загадки, който може да бъде прочетен с еднакво удоволствие и от тийнейджърите, и от техните родители.

Това всъщност е световна тенденция - големи, международно признати автори да пишат и книги за новото поколение читатели, в същия жанр, в който са се наложили. Подобно нещо направи и Джон Гришам, създавайки образа на Теодор Буун, момчето адвокат.

Том Егеланд пък създаде образа на 14-годишния Роберт, който понякога се справя с разрешаването на исторически загадки по-добре и от майка си, която е известен археолог. Роберт е вече герой на 3 романа, а първият от тях - „Загадката на катакомбите“, който сега излиза на български, спечели норвежката награда за най-добър роман за млади читатели - „АРК“.

Докато астрономи следят пътя на комета, която катастрофално ще се сблъска със Земята, 14-годишният Роберт присъства заедно с майка си, водещ археолог, на сензационно откритие в Боргунд, Норвегия - гробницата на викингски вожд. Сред откритията там е необичаен триъгълен накит.

На подобен накит Роберт се натъква дълбоко под улиците на Рим, в мрачни антични катакомби. Той открива загадъчни символи, издълбани върху стените преди векове. И тъй като възрастните (майка му и италианските ѝ колеги) не споделят толкова ентусиазма му, момчето влиза самò дълбоко в новооткритите римски катакомби.

Но се загубва и се опитва да намери изход - нагоре и навън. Ала всички коридори си приличат, заринати с черепи и тайнствени символи. Неочаквано Роберт забелязва пресни следи от стъпки. Но те не са неговите. Оказва се, че е странен монах, който също дири нещо там и изглежда опасен...

Роберт трябва да намери сили да се изправи пред загадките на миналото. А фанатизиран монашески орден преследва него и майка му дори и в Норвегия, където древната дървена църква в Боргунд е скрила мистериозни тайни...

Освен че „Загадката на катакомбите“ е книга за историята и археологията, тя е и проникновение за най-големите загадки на живота и смъртта.

Том Егеланд изпъстря книгата си с любопитни исторически факти, митологични сюжети и загадки.

Прочутият норвежки писател е преведен досега на 23 езика и си е спечелил милиони почитатели по света. Първият му голям хит е романът „Краят на кръга” (2001), който има вече ново издание на български. В публикувания две години по-късно бестселър на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“ (2003) читателите откриват смайващи прилики както в сюжета, така и в главните герои: в дъното на всичко е тезата, че Иисус е бил женен за Мария Магдалена и двамата са имали потомство; албинос е сред главните герои и в двата романа; и в двете книги главната героиня се оказва едновременно последният жив потомък на Христос и Мария Магдалена, и дъщерята/внучката на последния велик магистър на таен орден.

Не закъсняват и обвиненията към Дан Браун в плагиатство, раздухани от световните медии. Самият Том Егеланд не предприема съдебни действия, а насочва вниманието си към писането на следващите си книги, разбулващи нови исторически и библейски загадки.

На български са издадени романите на Том Егеланд „Тринадесетият апостол“, „Заветът на Нострадамус“, „Евангелието на Луцифер“, „Пазителите на завета“, „Краят на кръга“, „Нощта на вълците“ и „Лъжите на бащите“.

Зад всяка негова книга има големи проучвания на архиви и исторически източници.

В 5 от книгите му главен герой е археологът Бьорн Белтьо. Наскоро Холивуд купи правата за филмиране на поредицата. Очаква се да бъде високобюджетна продукция с голям размах. Първият филм ще бъде по романа "Евангелието на Луцифер".

Още книги:

Нишките на съдбата

Любов и секс в Древен Рим

Пациент 64

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти