Време за четене: Бавният валс на костенурките

Време за четене: Бавният валс на костенурките
Снимка: Colibri

Лора Григорова

След като прочетох първата книга от трилогията на френската писателка Катрин Панкол "Жълтите очи на крокодилите", нямах търпение да излезе на български и втората. От няколко седмици "Бавният валс на костенурките" е факт на нашия пазар.

Прочетох я на един дъх и смея да кажа, че не останах разочарована. Панкол задържа нивото от първата си книга. Отново ни говори пространствено за любовта и самотата, за копнежите и стремежите, за разочарованията и разбитите мечти, но си остава Панкол, която познавам - изпълнена с надежда, че доброто ще победи и че всеки ще получи това, което заслужава. На моменти прекалено наивна, все пак авторката дава това, от което нашият циничен свят се нуждае в момента - успокоението, че може да си обикновен и все пак да бъдеш обичан и щастлив.

Жозефин ми липсваше. Тромавата, нескопосана, неуверена и притеснена Жозефин. Жената, която не умее да играе игрички. Романтичната самотна майка на две деца, която все още вярва в любовта въпреки многото разочарования. "Бавният валс на крокодилите" ни среща с нея в период на много проблеми.

Бившият й съпруг е изяден от крокодили, но продължава да пише на семейството си и да подклажда надежда у по-малката й дъщеря Зое, че е жив. Измамата с книгата, която пише от името на сестра си, е излязла наяве и красивата, но разглезена Ирис е в психиатрична клиника. Голямата дъщеря Ортанс е в Лондон и е готова на всичко, за да успее като моден дизайнер. Връзката на Жозефин с мистериозния Лука е на път да се разпадне заради неговата пълна липса на заинтересованост и желание. На всичко отгоре, тя започва да се влюбва в най-неподходящия човек - съпруга на сестра си. За да "разведри" ситуацията, Панкол добавя и няколко мистериозни убийства.

Въпреки тях "Бавният валс на костенурките" е една прекрасна книга. Казвам въпреки тях, защото за мен те развалят Катрин Панкол, която си мислех, че познавам. "Жълтите очи на крокодилите" е семейна сага за любовта. В "Бавният валс на костенурките" авторката се опитва да оплете криминален сюжет не толкова успешно. Игнорирайки това обаче, втората част на трилогията е прекрасна.

Особено ми хареса сравнението с костенурките - животни, които бавно напредват, но все пак стигат до целта си. Разбира се, на цената на много търпение, на много подигравки, на много унижения и на много провали. Въпреки че е наивна на моменти, френската авторка ме кара да се усмихвам. Да вярвам в справедливостта, която ще възтържествува за Жозефин, Филип, Шърли, Зое, Ортанс и Марсел. За силата на любовта, която не променя, не изисква и не критикува, а просто приема и обича.

За това, че там някъде има човек, който иска да бъде с това, което си ти. Затова, че си достатъчен, че си интересен, че си стойностен и че заслужаваш любов. Жозефин разбира накрая, че не може да накара някой да се интересува от нея, да я желае и да я обича, ако той самият не иска.

Харесвам Панкол и книгите й. Не са задълбочено четиво, но определено те карат да се усмихнеш, да си повярваш и да продължиш напред.

Понякога имаме нужда от няколко мили и банални думи, за да се справим с всичко, което се опитва да ни дърпа надолу. За целта френската авторка е идеална. За метафизичните въпроси и за смисъла на живота потърсете другаде.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти