"Наръчник на оптимиста" на хартия

"Наръчник на оптимиста" на хартия
Снимка: netinfo

"Наръчник на оптимиста" е очарователен дебютен роман за любов, лудост и Кени Джи. Матю Куик разказва необузданата и затрогваща история на един мъж, опитващ се да възвърне спомените си и да се изправи пред предателството на жена си.

През годините, прекарани в психиатрична клиника, Пат развива теорията си за оптимизма: той вярва, че животът му всъщност е филм с режисьор и продуцент не кой да е, а Бог.

Мисията на Пат е да стане здрав физически и винаги да подкрепя емоционално близките си, като това са условията да се събере с отчуждената си съпруга Ники. Старае се да се превърне в мъжа, който тя винаги е искала.

Когато излиза от клиниката, той заживява при родителите си, но нищо не е по старому – всички избягват въпросите му за Ники; старите приятели и дори брат му вече имат семейства и носят нови отговорности; любимият му отбор губи мач след мач, вадейки на показ най-лошото у бащата на Пат; а новият му терапевт изглежда намира изневярата за подходяща форма на лечение.

Скоро Пат среща Тифани – трагично овдовяла и в резултат психически нестабилна и депресирана. Те развиват странна връзка и сключват тайно споразумение.

Тифани е смущаваща, мълчалива и преследва цели, неясни за Пат, но в заобикалящата несигурност на „нормалния” свят тя е единствената, която го разбира и не го притиска да бъде някой, който не може да стане.

От страниците на "Наръчник на оптимиста" ни говори един обикновен човек, страдащ от биполярно разстройство и заедно с него преживяваме битките му със самия себе си и неизменното му старание да стане отново добър, отново като другите.

От манията му по отбора на Орлите до вцепеняващия му страх от музиката на Кени Джи, Пат продължава да заинтригува, доказвайки, че не е необходимо да си перфектен, за да си симпатичен.

По пътя той открива, че щастието не е продиктувано от житейските обстоятелства, а от това как избираме да ги приемем – действията ни водят до спокойния и смислен начин на живот, за който всеки жадува.

Може би вече сте гледали и филма "Наръчник на оптимиста", създаден по едноименната книга, а главните роли са поверени на Брадли Купър и Дженифър Лорънс.

„Нежен, емоционален, смешен и истински, „Наръчник на оптимиста” е прекрасен дебют.”
Джъстин Кронин, автор на „Проходът” и носител на наградата „Хемингуей”

„За повечето читатели Пат ще бъде просто неустоим”
„Къркъс ривю”

„Определено препоръчвам да прочетете тъжно-смешния „Наръчник на оптимиста“. Ако сте гледали филма – задължително, новата гледна точка ще ви се стори любопитна и по-малко захаросана. Книгата дори може да ви помогне да приемете по-лесно факта, че всеки от нас върви по поточната линия с определени боклучави или дефектни механизми, които понякога пречат на функционирането ни като личности… но пък са си наши.”
Габриела Кожухарова, „Аз чета”

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти