Когато жертвата се превърне в хищник

Когато жертвата се превърне в хищник
Снимка: netinfo

След като се дистанцира от тях, те се почувстваха като мишка в капан. Някога и той бе изпадал в ролята на мишката, но това отмина отдавна. Сега играеше котката.

Близо до бреговете на Шотландия, рибари съвсем случайно улавят в мрежите си странна бутилка. Бутилката попада в полицейското управление в Уик и там тъне в забвение години наред, докато любопитни очи не я забелязват.

Изглежда, че съдържанието ѝ е повече от притеснително - бележка, изписана с мастило, подозрително наподобяващо кръв, а единствената дума, която може да се разчете, е ПОМОЩ на датски. И така, бутилката продължава пътя си към Специален отдел „Q“ - датския отдел за разнищване на стари случаи.

Комисар Карл Мьорк и помощникът му Асад започват разследване и всяко ново парче от пъзела разкрива все по-зловеща картина - кървавият зов за помощ е последният признак на живот от две момчета, изчезнали преди много време.

Къде са те? Живи ли са още? Кой е похитителят?

И защо родителите им не са ги обявили за издирване? Тези въпроси ще отведат Карл и Асад до дверите на един непознат, почти нереален свят - на религиозните секти.

Обитателите му се подчиняват на строга система от правила, а нарушителите търпят наказанието си.

Такъв живот обаче не е без последствия - невежеството и фанатизмът раждат жертви.

Но една жертва се е научила да се възползва от правилата и се е превърнала в ловък хищник, търсещ възмездие…

„Писмо в бутилка от П.“ е третият случай от поредицата за ексцентричните служители на Специален отдел „Q“ на датския феномен Юси Адлер-Улсен.

Книгата е удостоена с престижните награди „Стъклен ключ“ и „Бари“ за най-добър криминален роман, издаден в САЩ и Канада. Адлер-Улсен отново ни въвлича в надпревара с времето, а участниците в нея са майсторски изпълнени с живот и всеки има своите мотиви.

Със своите над 15 милиона продадени книги, преведени на повече от 40 езика, Юси Адлер-Улсен безспорно се е утвърдил като най-успешният датски криминален автор.

Звездата му изгрява с поредицата за Отдел „Q”, начело с комисар Карл Мьорк, чийто безотказен полицейски нюх понякога успява да разсее тоталното му нежелание да работи.

Мьорк – означава „мрак” – е немотивиран, разочарован от живота и просто иска да дреме в кабинета си и да реди пасианси.

Първата книга от поредицата, „Жената в капан“, го заварва след престрелка, в която един негов колега губи живота си, а друг е парализиран. Вината на оцелелия го смазва. 

В разследванията му помагат неговият асистент Асад – сириец с неясно минало и блестящи моменти на гениалност, и докачливата Росе.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти