Годишните времена обяснени чрез текст и музика

Годишните времена обяснени чрез текст и музика
Снимка: netinfo

Стотици хиляди хора всяка година слушат "Годишните времена" на Антонио Вивалди – едно от най-често изпълняваните произведения по световните сцени.

Но малцина от тях знаят, например, че подръпването на струните, наречено пицикато, в първа част на "Зимата" пресъздава падащите капки от капчука, че кратките, извити мелодийки в трета част на "Есента" описват олюляващите се селяни след празненството за прибирането на реколтата.

Надали са много и слушателите, които чуват гугукането на гълъба, писукането на щиглеца и кукането на кукувицата през "Пролетта". Да, всичко това го има в неувяхващия концертен цикъл на италианския маестро.

Гениалният свещеник, израснал в провинцията, често обикалял поля и гори, чувствителното му ухо регистрирало всички звуци на природата и музикалният му гений ги претворил в ноти. Така всяка музикална фраза във вечния шедьовър носи значение.

Всичко това е обяснил австрийският автор Марко Зимса в диска към книгата си "Годишните времена" и го е илюстрирал с музика. А в самата книга е разказал произведението на достъпен за децата език.

Като добавим прекрасните илюстрации на Дорис Айзенбургер (впрочем художничката е възпитаничка на източноевропейската школа) и отличното полиграфическо изпълнение, уверено можем да кажем, че се е получил идеален подарък за децата.

От повече от 25 години Зимса запознава малките с класическата музика, като ги радва с концерти, представления и книги. Вълшебните му книжки са преведени на 12 езика и са вече повече от двадесет на брой, а веселият австриец казва, че работата с деца го прави най-щастливият човек на земята.

"Децата са най-страхотната публика, която мога да си представя. Те са любопитни, спонтанни, обичат да пеят, позволяват и обичат да ги увлечеш, смеят се от сърце… Нищо по-добро не мога да си представя. Вероятно затова работата ми доставя удоволствие и досега, след толкова години и след толкова представления!"

Книгата "Годишните времена" на тандема Зимса/Айзенбургер не е първото произведение на българския книжен пазар.

Неотдавна издателство "Емас" се зае да разкрие красотата на класическата музика пред българските деца и вече видяха бял свят книгите "Лебедово езеро" и "Вълшебната флейта".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти