Открива се стойностна изложба

Сред най-известните опери на Джузепе Верди са: "Травиата", "Набуко", "Аида", "Риголето", "Бал с маски", "Дон Карлос", "Трубадур", "Дамата с камелиите" и др.
Снимка: Getty/Guliver

На днешния 7 октомври в Зала 4 на Националния дворец на културата ще бъде открита изложбата "В памет на Джузепе Верди", съставена от автентични костюми, скици и афиши от опери на големия италиански композитор. Експонатите са предоставени от историческия архив на Римската опера и могат да бъдат разгледани до 10 ноември.

Поводът за събитието е 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди (10.10.1813 - 27.01.1901).

Съвместната инициатива на Италианския културен институт, НДК и Софийската опера и балет се реализира под патронажа на Посолството на Италия и включва 20 автентични костюма, 8 афиша, 31 скици и 59 оригинални рисунки от произведения като "Травиата", "Аида" и много други.

Експозицията представя изчерпателен обзор на творбите на Лукино Висконти, Франко Дзефирели, Пиерлуиджи Пици, Данило Донати, Никола Беноа, превели визуално със своя талант исторически събития, места, герои, които геният на Джузепе Верди вече чудесно е описал чрез своята музика.

Изложбата ще бъде придружена от видеоколаж на вердиеви опери, поставени в Римската опера.

"Верди е композиторът, който е свързал работата си и творческата си личност със събитията, които са в основата на италианския възрожденско-освободителен период и поради това, изложбата, посветена на неговата личност в София, точно два века след рождението на Маестрото, е голям празник не само за италианците, които живеят тук, но и за българската публика, която винаги е била голям почитател на италианската опера", споделя Анна Амендоладжине, директор на Италианския културен институт в столицата ни.

* Сцена от операта "Аида" в изпълнение на Гена Димитрова и Лучано Павароти.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти