Красиви танци и тела

Трупата "Ailey II"
Снимка: Eduardo Patino

"Цялата трупа изглежда фантастично. Няма никакво съмнение, че бъдещето им принадлежи", пише вестник "The New York Times" за танцовата трупа "Ailey II" ("Ейли Ту") и действително - за почти 40-годишното си съществуване трупата, основана през 1974 г., се е превърнала в най-популярния смесен танцов театър в САЩ - "Alvin Ailey Dance Theater", получил признание в цял свят.

"Ailey II" ще приключи своето европейско турне в България с два спектакъла в зала 1 на НДК. На 24 април щатската формация ще се представи с балетите "Отзвуци" (балет на виетнамски хореограф за спомените от живота във Виетнам и преселването му в Америка), "Зовът", "Преследване" (изключително атлетична хореография, в чиито танци под звуците на перкусии се преплитат техники от модерните спортове и гладиаторските ритуали) и "Откровения" (хореография на самия Алвин Ейли, изиграна под ритъма на религиозни песнопения, госпъл и блус), а на 25 април ще видим "Ръждив", "Досконджо" (соло по две от действията на "Соната за виолончело и пиано" на Шопен), "Един забравен миг" и отново "Откровения".

Основател на "Ailey II" e aфроамериканският балетист и хореограф Алвин Ейли (1931-1989). В периода 1960-1980 г. неговият театър успява да обиколи цял свят, превръщайки се в посланик на американската култура и на философията за расова и културна толерантност. През 70-те години балетният танц на Ейли се играе буквално във всяка точка на света.

Самият Алвин Ейли, израсъл в драматична епоха с расови предразсъдъци, е сред най-изявените защитници на човешките права. Неговата артистична дейност и наследство задължително застъпват каузи на социалното и културно многообразие.

Наскоро танцьорите от "Ailey II" взеха участие в информационна кампания на "MTV" ("Ем Ти Ви") за трафика на млади момичета.

Танцьорите от "Ailey II" пристигат за първи път в България по покана на инициативата "Американски балет за България", чието трето издание ще се проведе благодарение на сдружение "Кълчаръл Бриджис" ("Cultural Bridges") и фондация "Америка за България".

* Двата спектакъла на 24 (сряда) и 25 (четвъртък) април са с продължителност съответно 80 и 90 минути с начален час 19,30. Билети за тях могат да бъдат намерени онлайн ТУК и ТУК, както и на касите на НДК.

* Видео с една от хореографиите на трупата "Ailey II".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти