"Имало едно време в България" - филм по Енио Мориконе

Енио Мориконе на концерта снощи в столицата
Снимка: ЕПА/БГНЕС

10 декември, точно 20.30 часа, светлините в залата угаснаха, диригентската палка замахна и за близо деветте хиляди души в "Арена Армеец" Коледа дойде. Донесе я Маестрото - Маестро Енио Мориконе, който изнесе първия си концерт в нашата столица.

Час и четиридесет и шест минути по-късно шеметно препускане през звуци, емоции и спомени от филмови ленти, сме безмълвни. Дългото ръкопляскане на крака бе жестът на българската публика да изрази благодарността си към Маестрото за тази вечер. Музикантите от Оркестъра на Класик ФМ и хора бяха безупречни.

Трудно се описва безпогрешният синхрон на всеки един от близо 200-те български музиканти, наред с бенда от Италия, чиито лъкове, флейти, тромпети, барабани се допълваха и продължаваха в ритъма на мелодиите от филмите "Добрият, лошият и злият" (1966), "Имало едно време в Америка" (1983), "Имало едно време на Запад" (1968), "Малена" (2000)...

Енио Мориконе дирижира не просто един оркестър, той превърна в мелодия усещанията на публиката. Палката на Маестрото беше като вълшебна пръчица, с която италианецът омагьоса атмосферата в зала "Арена Армеец". Композиторът успя да синхронизира всеки отделен звук, за да го превърне в чувствена музика. Тоновете бяха точно премерени, в идеалния си вид, а събрани вкупом организираха съвършен ритъм.

И както самият той каза на срещата с медиите преди ден: "Фактът, че аз дирижирам създадената от мен музика, е едно допълнително послание към публиката: Знайте, че музиката е такава, каквато аз я искам".

Музиката е не просто такава, каквато Маестрото я иска, тя е такава, каквато ние я почувствахме. Още с първото произведение от концерта хората в залата сякаш затаиха заедно дъх, за да изпитат удоволствието от кулминационния момент в "Недосегаемите" (1987).

С Енио Мориконе и първият му концерт в столицата се затвърди твърдението, че музиката, която той създава, е музика, която кара човек да мечтае.

Събитието от снощи може да се окачестви като един прекрасен коледен концерт под диригентската палка на 85-годишния Енио Мориконе. Концерт, след който с усмивка на уста можем да закрием официално 2013-а година, за да дойде Новата и да не сме пропуснали нищо от старата.

Магията допълни и изключителното сопрано Сузана Ригачи. Ако някой досега се е чудил чий глас стои зад редица композиции на легендарния италиански композитор, и тук е моментът да се спомене още веднъж безспорната уестърн класика на Серджо Леоне, то това е именно Сузана Ригачи. Двамата с "кавалджията на света" Теодосий Спасов бяха неотразими в "Боцман". Мелодията на "Сребърната мина" се разнесе със солото на кавала на Спасов.

Още при пристигането си в София Маестрото обяви, че всички композиции ще прозвучат в оригиналния си вид, така както ги е замислял преди години - без режисьорска и друга намеса

Дребен на ръст, но огромен с музикалния си свят, възрастен, но неостаряващ, сякаш скромен, а гостоприемник на цяла мелодична вселена – такъв видяхме Мориконе да си тръгва от сцената и три пъти да се връща за бис. А публиката беше все по-пристрастена към магията, родена от неговата палка. Хората бяха в залата, а отвъд пространство и време, някъде там, където под диригентството на Маестрото, всички се превръщат в не друго, а в музика.

Такъв беше първият концерт на Маестро Енио Мориконе на българска сцена - абсолютна музика, с абсолютни музиканти. След тази вечер заглавието на филма, в който Мориконе ни "вкара" е "Имало едно време в България". 

Edna от вас се наслади на живо на концерта на великия Мориконе, спечелвайки билет чрез играта на Edna.bg. Припомняме, че Edna.bg бе медиен партньор на събитието.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти