Да погледаме стойностни филми

Да погледаме стойностни филми
Снимка: netinfo

Крeмена Димитрова

Един изпълнен с черен хумор роуд муви филм, един скандален документален филм за дипломацията, един изненадващ трилър, един тийнейджърски филм, един оптимистично красив и поучителен, един научно-фантастичен филм за границите на човешкото съзнание, един култов гангстерски екшън, една музикална комедия и още различни по теми и жанр ленти, които няма как да гледате по мултиплексите и на домашното кино.

Пригответе се, защото петото "Северно сияние" идва специално за вас, киномани и ценители на различното кино, което замисля, вълнува и топли със студена светлина и мъдрост. От 26 септември до 6 октомври 10 изключително специални ленти от Дания, Норвегия, Финландия, Швеция и Литва ще бъдат завъртяни в салоните на Дома на киното, Евро синема и Червената къща.

"Северно сияние" се организира от "Позор къмпани" в партньорство с посолството на Кралство Дания, посолството на Кралство Норвегия, посолството на Финландия, посолството на Литва и консулството на Швеция. Момчетата (Ангел и Здравко) от "Позор" заслужават нашите адмирации заради неуморните им усилия вече повече от шест години да показват в България филми от непопулярни у нас кинематографии. Тяхно дело са фестивалите "Цветята на корана", "Сатори в утрото на есента" и "Късо съединение". Тези фестивали вече се утвърдиха като дълго чакани от киноманите, освен това са и пътуващи и стигат до градовете извън столицата.

Тазгодишната селекция на "Северно сияние" предлага изкушения от различни филмови жанрове, но със сигурност не е за изпускане най-новият филм на финландския режисьор Мика Каурисмаки "Път на север", отличен с наградата на публиката на фестивала в Санкт Петербург. Историята разказва за един блуден баща, който се завръща, за да види сина си 35 години, след като го е изоставил. Пътувайки, двамата се откриват един друг и научават много неудобни за тях истини. Припомням, че Мика е по-големият брат на Аки Каурисмаки, чиято звезда изгря с филма "Мъжът без минало".

Сред задължителните филми в програмата на Сиянието са: "Портокалово момиче", "В тялото на Аврора", "Дон Жуан - Juan", "Лесни пари", "Пещернякът от севера".

"Дон Жуан - Juan” е изкусителен трилър със стилна визия, който изследва фината и понякога опасна за прекрачване граница между изкуството и реалността. Яркият дебют на режисьора Каспер Холтен е провокиран от известната опера на Моцарт "Дон Жуан", но доста се отдалечава от сюжета. Тук Хуан е утвърден художник и прочут женкар, чийто най-голям талант е да отгатва дамските мечти. Ръководен от маниакалната си страст за женски завоевания, Хуан се забърква в артистичен проект, който му осигурява нови сексуални жертви, но също така ще го подтикне към предателство и още нещо.

"Портокалово момиче" е филм, базиран върху едноименния роман на Юстайн Гордер. Това е една красива, малко тъжна, но и много оптимистична приказка за важните неща в живота. Филмът на режисьорката Ева Дар разказва историята на Георг, който живее с майка си в Осло до деня, в който става пълнолетен и тя му връчва дълго писмо от починалия му внезапно от рак баща. С писмото бащата провокира Георг да си зададе вечните въпроси: "Какъв смисъл има да живеем, ако така или иначе ще умрем един ден, и то може би в разцвета на силите си?", "Бихме ли поискали да се родим, ако имахме избор?". Но преди Георг да намери своите отговори, бащата иска да му разкаже за тайнственото Портокалово момиче.

Макар че на фестивала няма да видите филми на звездите на скандинавското кино (Сузане Биър, Ларс фон Триер, Ласе Холстрьом, Томас Винтерберг), които го издигнаха до висотата на престижни европейски и световни награди, и го превърнаха в запазена марка за качество и сигурно предизвикателство, далеч от ширпотребата и блокбастърите на Холивуд, сигурна съм, че ще откриете техни последователи и нови имена, които да следите.

Скандинавското кино е като нов щанд с неопитвани досега вкусове сладолед – сигурно удоволствие, доза приключение и много хъс. Приемайте го на бавни хапки, но редовно. Радвайте се на многото планове и скритите кодове, на познатите и непознати герои и сюжети, на хладния му, но траен чар. Приятно гледане!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти