В името на стабилния брак: по-добре лош секс, отколкото никакъв

двойка
Снимка: iStock

Учени доказаха нещо, което може би е добре известно, а именно, че за семейните отношения дори лошият секс е по-добър от липсата на секс.

Много хора изпитват огромен натиск да се насладят на наелектризиращ, разтърсващ секс всеки път. Целият този натиск често създава нереалистични сексуални очаквания, защото във всяка дългосрочна връзка се оказва неизбежно сексът понякога да е просто... посредствен. 

Понякога двойките вярват, че посредственият секс е знак, че не трябва да бъдат заедно, защото са „загубили искрата“ или не са толкова съвместими. А много честа реакция е избягването на акта.

За много двойки съществува правилото - или страхотен секс, или нищо. И когато партньорите най-накрая решат да бъдат интимни, натрупаното напрежение е толкова много, че шансовете за върхови преживявания са ниски. Този модел е възможно да изостри страха от "лош" секс, да засили напрежението и в крайна сметка да доведе до брак, лишен от секс.

Сексуалният живот обаче до голяма степен определя доколко партньорите са щастливи в брака си. Затова специалистите съветват семейните двойки да заложат на комуникацията, любовната игра и, не на последно място - просто да действат, без да мислят твърде много.

Учените посочват две основни причини за интимност, които остават значими в дългогодишните връзки. Първата е желанието да се заздравят отношенията, да се установи близост с любимия човек. Втората причина е стремежът да се избегне конфликт или желание за мирното му приключване.

По време на научен експеримент семейни двойки попълвали дневник на интимните си отношения, посочвайки своите чувства и степента на удовлетвореност от сексуалния си живот. Двойки посочвали също защо прибягват до сексуалния контакт. Оказало се, че степента на щастието по време на любовната игра зависела от причината.

секс спор двойка
Снимка: iStock

Негативната причина (като потенциален скандал) носела на партньорите по-малко радост, но дори такъв тип секс те възприемали като по-добър вариант от нередовния и недостатъчен секс.

Психолозите установили също, че не само жените, но и мъжете от време на време прибягват към секс поради чувство на вина. 

20 двойки споделят 20 златни съвета за хармоничен брак

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти