Флашмоб или за алтернативното изкуство с послание

Флашмоб или за алтернативното изкуство с послание
Снимка: netinfo

Всичко трае няколко минути. Колкото продължителността на една песен, която е фон на голямо представление. Мястото задължително е публично, където минават или се събират много хора. Любима сцена са летища, гари, площади, паркове, големи магазини…

Внезапно, без никой да очаква, нещо започва да се случва – някой започва да пее, да танцува или да свири и постепенно се присъединяват все повече и повече хора. Разбира се, участниците са предварително подготвени и провокират минувачите да се включат или просто да съпреживеят случващото се.

Част от чара на флашмоба са спонтанните реакции на публиката – усмивки, любопитство, изненада, чудене какво изобщо се случва. И също толкова внезапно като началото, представлението приключва и всички участници се разотиват все едно нищо не се е било.

Това се нарича флашмоб.
Алтернативното изкуство, разчитащо на случайна публика. Обикновено участниците дори не се познават - събират се през социалните мрежи, обединени от идеята на флашмоба. А целта може да бъде просто забавление или пък насочване на вниманието на публиката към важни каузи или идеи.

Първият флашмоб
Първият флашмоб е в Манхатън преди 10 години. Идеята хрумва на Бил Уасик, редактор на списание "Харпърс". Разпраща мейл на приятели и успява да събере около 100 души в универсалния магазин Мейсис. Те всички заявяват, че са членове на комуна и искат да си купят "килим на любовта". И така от шеговития призив на Бил Уасик се стига до едно от най-модерните и провокативни масови изяви на хора в наши дни. Манията на флашмоба се разпространява по целия свят. Според самия Бил, това което привлича хората е желанието им да са част от нещо креативно, да са част от шоу, да са на сцената. Освен това самото представление е кратко и дава възможност да се съприживее едновременно с много други хора.

"Замръзналата" гара на Ню Йорк
Една събота сутрин в края на януари 2008 година 200 души "замръзват" на място за 5 минути на най-голямата гара в Ню Йорк. Съвсем като в приказката за Спящата красавица Чарли Тод, който организира флашмоба, иска просто да накара хората да се усмихнат или да поспрат, за да забележат света около себе си. Идеята му е повторена в още десетки градове и държави.

Симфоничните флашмобове
В Европа се организират много флашмобове, които имат за цел да популяризират класическата музика. А за нея е вярно едно – винаги звучи по-добре на живо, отколкото на запис. В Копенхаген местната филхармония изненада пътниците на метрото с флашмоб по музика на Едвард Григ.

За правата на жените
Ева Енслър, известна с пиесата си "Монолози на вагината" също залага на флашмоба, за да привлече вниманието върху проблема с насилието над жени и момичета. По нейна инициатива тръгва кампанията "One Billion rising". На 14 февруари тази година в около 200 страни по света тя кани мъже, жени и деца да участват в акция срещу насилието чрез грандиозен танцов флашмоб. Самата тя танцува в Европарламента, с което иска да обърне внимание върху стряскащата статистика, че всяка 3 жена на планетата е обект на насилие.

Бракът и флашмоба
На пръв поглед нямат нищо общо, но наистина само на пръв поглед. Флашмобът е доста забавен и оригинален начин да се направи предложение за брак. В социалните мрежи има видеоклипове с цели спектакли, "случайно" възникнали, в които нищо неподозиращата дама се оказва главна героиня.

Така например, млад нюйоркчанин организира близо хиляда участници, за да изнесе представление пред своята приятелка в Брайънт парк. На финала се появява самият той с годежен пръстен и думите: "Не знаех как да ти покажа колко много те обичам, затова доведох няколко приятели, за да ти покажа…".

Внимание: все пак премислете този вариант. Не всяка дама обича да е център на вниманието.

Освен предложение за брак, има много опити чрез флашмоб жените да напомнят и за сватбения ден. На 11 февруари 2012 във Ванкувър дами, облечени в булчински рокли правят главозамайващ и вдъхновяващ флашмоб с посланието, че сватбата е ден, който се помни.

Масова сюрпризиада
Темата е актуална и в България, където флашмоб събития се случват през последната година под различни форми и на различни места. Следващият най-масов флашмоб, който се планира в момента, се нарича Сюрпризиада - събитие, с което да мъже и жени с различен семеен статус ще се съберат, за да кажат "ДА! на вълнуващите предложения за брак". Записалите се за участие са стотици, тъй като събитието е регистрирано за рекордите на Гинес.

Идеята е на Петя Дочева, която смята, че наистина си струва да прекарваме повече време в хубави изненади помежду си: "Всяка жена си спомня красив жест, направен от половинката ѝ. Просто искаме тези жестове да са повече – затова каним стотици хора да участват във флашмоб на 29 юни от 17:00 ч. Репетициите вече са в ход – всеки път идват все повече и повече ентусиасти и съм сигурна, че посланието ни достига до много хора." – допълва тя.

Всеки може да участва, ако се запише чрез surpriziada.com или научи стъпките сам и просто се появи в уречения ден и час.

А след това си тръгне, сякаш нищо не се е случило…

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти