Топ 10 модни тенденции

Топ 10 модни тенденции
Снимка: Chanel, Gucci, Gucci, Chanel

Биляна Божилова

Модните тенденции за есен/зима 2013-14 дават пълна свобода за интерпретации и импровизации. Големите дизайнери вече не се стремят да налагат безапелационно даден тренд, а оставят място за развихряне на въображението.

След кратка разходка до Италия с бърз поглед на витрините и по-задълбочено онлайн изследване на тенденциите, не мога да не заявя отговорно, че ни очаква един изключително силен моден сезон.

Сред топ трендовете има истински модни шедьоври и няма как да не изразя възхищението си пред тях.

Възхитена съм от майсторските цветни творения от пера и кожа с косъм, от модерния вариант на гръндж стила, от деликатността на розовите палта, от топлата прегръдка на мохера, от актуалните интерпретации на шотландското каре и туида, от магията на алигаторската кожа, от тъмно синята рапсодия и от ефектната маскулинизация.

Вероятно цялата плеяда от думи ви звучи неясно и твърде емоционално, затова бързам да изясня модните си послания.

Това са топ 10 тенденциите, които подбрах от хитовете на сезона, защото дават възможност на всяка дама с отношение към модата да изрази своята индивидуалност.

Няма правила, няма ограничения. Триумф на свободата.

Сред модерното прет-а-порте на големите марки, присъстват и актуални предложения в тренда от бързооборотните брандове, които успяват да масовизират и най-екстравагантните прищевки на великите дизайнери.

Така средностатистическата жена няма повод да се чувства игнорирана от света на висшата мода.

А сега да разгадаем мистерията на лиричното ми отклонение в началото и да разгледаме топ 10 тенденциите за есен/зима 2013-14:

*Рапсодия в тъмно синьо

*Розово палто за розов живот

*Пера за разкош

*Тартан – шотландско величие

*Гръндж ренесанс

*В топлата прегръдка на мохера

*Кожа с косъм – пореден епизод

*Туид – голямата нишка

*Масова маскулинизация

*В кожата на алигатор

Рапсодия в тъмно синьо

Тъмно синьото е новото черно. Цветът, който често остава в сянката на другите тъмни цветове, този моден сезон напълно заслужено си извоюва лидерски позиции. Още по-добрата новина е, че освен класическото тъмно синьо, среднощното синьо и кралското синьо също са много актуални. Херцогиня Кейт е известна с афинитета си към този романтичен цвят, новороденият й син Джордж вероятно също често ще бъде обличан в тъмносини одежди. Не намеквам, че носенето на тъмно синьо ще ви превърне в кралски особи, споделям, че ще ви докосне до света на аристократичната елегантност.

Розово палто за розов живот

Признавам, че това е трендът, който ме изненада най-много. Розовото често се вмъква сред топ тенденциите, но никога не е завладявало цял модел дреха. От закачливо пинково розово до деликатен пепел от рози, заложете на палто в най-нежния цвят и няма да сбъркате. Вариантите от кожа с косъм са доста атрактивни, а вълненото розово палто е модна инвестиция.

Пера за разкош

Перата обикновено се ползват за изработката на помпозни рокли за haute couture колекциите на големите марки, но не и през есен/зима 2013-14. Сега са по-цветни от всякога и украсяват рокли, поли, блузи, ризи, палта и какво ли още не от прет-а-порте колекциите. При това не само официални облекла, а и доста модели за ежедневието. Необходима ви е съвсем малко дързост и ще се влюбите в този тренд.

Тартан – шотландско величие

Тартанът или известното шотландско каре, е уникален текстилен материал. Освен, че пряко се идентифицира с цяла нация, успява като хамелеон да се вмъква в различни стилове и да се превръща в топ тренд през няколко години. Всичко може да бъде ушито от тартан. Този моден сезон го доказва за пореден път – от класическа плисирана пола до палто.

Гръндж ренесанс

Един любим младежки тренд се завръща. Музикалният стил гръндж, озвучен с китари и барабани, върви със свой специфичен моден подпис - кожени и лачени дрехи, синджири и други метални аксесоари. От малка съм почитателка на стила и винаги е част от стила ми, а като стане актуална тенденция го нося с още по-голямо удоволствие. Не защото се носи по-масово, а защото новият тренд върви с ефектни нововъведения, които провокират въображението ми.

В топлата прегръдка на мохера

Пуловерите от мохер всяка зима присъстват в гардероба, но извън категорията "топ тренд". Позицията им е гарантирана, защото са меки, топли и комфортни. Есен/зима 2013-14 успява да разкрие най-доброто от този плат от вълна от ангорска коза. Дизайнерите създават голямо разнообразие от модели и цветове, така че мохерът да заслужи място сред най-хитовите предложения за сезона.

Кожа с косъм – пореден епизод

За пореден студен моден сезон дрехите и аксесоарите, изработени от естествена и изкуствена кожа с косъм, са сред топ трендовете за сезона. Дали защото топлят в хладните зимни дни, дали заради безкрайните възможности за импровизации с модели и цветове, важното е, че откакто Карл Лагерфелд лансира за Chanel цяла колекция есен/зима с дрехи и аксесоари от кожа с косъм, светът на модата вече не е същият.

Туид – голямата нишка

Шотландците продължават да ни подготвят за студена зима. След тартана, идва ред и на туида – древният келтски вълнен плат, наричан още "голямата нишка" или "дебелата тъкан". Идеален за традиционалистките, леко скучноват за модернистките, но безспорен лидер за есен/зима 2013-14.

Масова маскулинизация

Страстта на жените да се обличат като мъже датира още от древността. Съвременният вариант е много секси и в пълна хармония с еманципацията. Разбира, се може да не се влага прекалено дълбок смисъл в мъжкия стал и просто да се отдадем на масова маскулинизация единствено с модни цели.

В кожата на алигатор

Финалът в модерната десетка е запазен за алигаторската кожа. В последните години змията обикновено "изяждаше" крокодила и се намесваше активно в изработката на дрехи и аксесоари. Сега окраската на алигатора е на почит. Американски или китайски, важното е да е представител на най-големия вид сред крокодилите. Имитациите се толерират, нали сме еко ориентирани. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти