Суперхрани в козметиката

Суперхрани в козметиката
Снимка: Thinkstock

Неведнъж сме казвали, че красотата идва отвътре, затова е от огромно значение какво ядем, колко вода пием и как изобщо се грижим за себе си.

В последните години все по-популярни стават супер храните. Интересното е, че всички те са отдавна известни на човечеството, но може би малко позабравени. Сега джинджифилът, елдата и семената от чиа например, изживяват истински ренесанс.

За чиата сме ви разказвали и преди, но не пречи да споменем отново някои от основните ѝ добри качества.

Тези семена са богат източник на Омега-3 мастни киселини, като съдържание им в чията е по-голямо дори от съдържанието им в рибеното масло.

Те съдържат и 30% повече антиоксиданти от боровинките и са изключително богати на протеини, витамини А, B1, B2, B3, желязо, магнезий, калий , фосфор, манган, мед, молибден, ниацин и цинк.

Ценните качества на семената от чия намират приложение не само в здравословния режим на хранене, но и в козметиката. Така например този хранителен продукт е сред основните съставки на домашно приготвените маски за лице.

Голямото им предимство идва от свойството да абсорбират 12 пъти повече вода от собственото си теглото, което ги прави перфектния избор за добра хидратация.

Освен това спомагат за стабилизиране нивата на кожната мазнина, помагат в борбата срещу инфекции, предотвратяват белезите и редуцират зачервяването.

Антиоксидантите, като Витамин Е, в семената от чия позволяват на клетките на кожата да се възстановят по-бързо и да блокират вредното влияние на външни фактори, борят с възпаленията и спомагат намаляването на фини бръчки.

Омега-3 мастните киселини участват в борбата с акнето и бръчките и подпомагат заглаждането на кожата. С други думи, семената от чия хидратират и подхранват и подобряват цялостния здрав вид на клетките на кожата.

Впечатлени от благотворното въздействие на семената от чия, козметичната индустрия от скоро също им отделя специално внимание в най-новите си разработки.

Най-често използваната суровина е тяхното масло, което съдържа ненаситени мастни и мастно-разтворими киселини. Благодарение на това, маслото подхранва кожата, подобрява регенерацията на клетките и предпазва кожата от свободни радикали.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти