Пътуване през женствеността

Нури Димитрова
Снимка: личен архив Нури Димитрова

Нури Димитрова е известeн модeн дизайнер с привкус към авангардното. Изкуството ѝ е познато не само у нас, но и на международния подиум. Проектира булчински рокли, официални облекла, бизнескостюми и други, като всеки тоалет е строго индивидуален и неповторим. 

Голям интерес сред културната ни общественост и елита предизвика арт представянето на нейни модели през януари тази година в Националната художествена галерия в София, където по атрактивен начин - като модерен спектакъл, дизайнерката показа последния си проект "Нурология" с новия си бранд за висша мода НУР.

За новия брой на сп. "Булка" дизайнерката Нури дава интервю, посветено на сватбените рокли на кралските особи

Да започнем с колекцията Ви "Нурология" и нейното послание.
Проектът, върху който работих 1 година, ни връща към земята, природата, истинските неща и емоциите, далеч от бързането, фастфуда, от материалното. Това е едно пътуване през целия цикъл на женствеността и историята на жените, които искат  да бъдат красиви във всеки момент и всяка възраст. Колекцията включва 45 рокли, изработени от естествени материи и с изключителна прецизност в детайла, същевременно ефирни и въздушни. Облечени, те правят жената специална. 

Представих ги в съвременен и различен вариант на класическото ревю, където природата присъства и допълва мистериозно духа на модата. В царствения интериор на залите на Националната Художествена Галерия, гостите станаха участници, влизайки в модната инсталация и имаха непосредствен контакт, без дистанция с всяко едно от произведенията. Провокацията в новия ми бранд НУР е сливането на висшата мода с най-висшето творение - природата.

Какво Ви провокира да се занимавате с мода?
Човек според мен се ражда с призванието си. Моето е модата.

Кое е отличителното за Вашата работа?
Строгата индивидуалност. Дали проектирам булчинска рокля, празничен тоалет или изпълнявам поръчка на клиент – дрехата е уникална. Втори екземпляр няма. Роклите са направени така, че да бъдат вечни. Сякаш идват от миналото и вървят към бъдещето. Предават се от майка на дъщеря, на внучка...

В този смисъл искам да споделя, че изпитвам голямо удоволствие да реставрирам булчински рокли от края на 19 век и началото на 20 век. Да ,, съживиш ’’плата, модела, е удоволствие и предизвикателство. Днес тези рокли са в нашите етнографски музеи, а за мен остава гордостта, че съм ги съхранила за поколенията.

Готвите се за Седмицата на модата във Виена. С какво ще се представите?
Отново с артинсталация. В специална зала ще бъдат показани 10 мои модела, обединени в тематична композиция.

С какви материи работите?
Изключително с естествени. Уникални платове от Индия, Италия, Франция, Монако, както и с великолепни редки дантели.

Ваше дело са изключително интересните миниатюрни копия на булчински рокли на кралски особи. Как Ви хрумна идеята?
Между Първата и Втората световни войни, Дружеството на френските моделиери е било в криза и представили новата си колекция в миниатюрен вид. От тях в известен смисъл почерпих идея. Обичам да чета историческа литература. Направих сериозни проучвания за епохата, за платовете, за моделиерите, аксесоарите и претворих в автентичен, но миниатюрен вид одеждите на кралските невести.

На кои известни дами сте проектирали и изработвали тоалети?
На съпругите на посланиците на Дания, Белгия, Израел, на много наши оперни певици и артисти. Списъкът от имена е доста дълъг...

***

Концепцията "Нурология"  е едно пътуване във времето през всички фази, през които минава жената. 45-те рокли, изработени от естествени материи и с изключителна прецизност в детайла бяха представени в Националната Художествена Галерия в София - шест зали, изпълнени с елегантността на дрехите, мистериозността на шапките от цветя, пера и воали и от екзотичните звуци, допълващи цялостната картина на модата на Нури Димитрова.

За проекта си "Ревюто на кралиците" Нури изработва миниатюри-реплики на 10 сватбени рокли на принцеси. Сред имената им са Даяна и Кейт Мидълтън - Великобритания, Масако - Япония, Грейс Кели и Чарлийн Уитсток - Монако, Виктория - Швеция, Мете- Мари Хойби - Норвегия, Рания - Йордания,  Летисия Ортис - Испания и на българската княгиня Калина.

***

В новия си брой списание "Булка" дава разнообразни и интересни идеи и съвети за булките на есента.

Топ моделът Кристина Нестерова е лице на есенния брой на списанието, а за корицата тя позира с рокля в алфа линия от солей и дантела, бродирана с перли и камъни Swarovski. Кристина представя горещите тенденции за сезона във фотосесията Feelings (която можете да видите ТУК), като една от роклите е неин дизайнерски модел, за модната ѝ марка "134".

Новият брой на сп. "Булка" отправя поглед и към визията на булката за 2014-та, представяйки репортаж от модния подиум на престижното сватбено британско изложение "White Gallery London", на което изданието е медиен партньор.

На страниците ви очакват интересни срещи с бизнес дамите Анелия Петкова и Джулия Шер, чийто имена са тясно свързани с модата.

Съветите за красота са посветени на есенните предложения от грим колекциите на Chanel, Dior, Shiseido, Lancome, YSL, Estee Lauder, MAC и др., които ще ви разкрият очарователни тайни за сезона.

 Списанието представя идеи и полезни съвети от А до Я за организацията на вълнуващо и незабравимо сватбеното тържество.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти