Най-луксозната марка на Острова

Приятелката на Джейсън Стейтъм, британската актриса и модел Роузи Хънтигтън-Уйатли улавя духа на Burberry Body
Снимка: Burberry

Кристина Гочева

Tрудно се създава разпознаваем продукт, когато живеем в ера на анонимност, безсъдържателна, излишна известност, полуфабрикати и заливащо ни информационно цунами.

Не са много и модните лейбъли, зад чиято известност стои просто лого или продукт, индентифициращ самата марка. "Бърбъри" (Burberry) са целунати от съдбата и могат да се похвалят с цели две запазени явления в модата - иконичното каре и вечно актуалния тренчкот, който е гениална хрумка на Томас Бърбъри, показана за пръв път на света през 1901 г.

В настоящето единствената луксозна марка на Острова дава много повече на клиентите си от униформите с принтирани линии, създадени за английските войници по време на Първата световна война, непромокаемия габардин или гордостта, че през 1911 г. облечен в "Бърбъри" Амудсен покорява Южния полюс.

Тя не се поколеба да облече и Сид Вишъс, вокала на пънк бандата "Sex Pistols" и английската кралица.

Освен славни времена, компанията познава и тежки периоди. Има моменти, в който само азиатските туристи носят "Бърбъри". Възрастното поколение не я разпознава като достатъчно престижна, а за младите тя е твърде старомодна и скучна.

Всичко се променя през 1997 г. след като Роуз Мари Браво става изпълнителен директор. И наистина браво, за г-жа Браво! Тя прекратява износа за сивата икономика в Азия и предоговаря цялата лицензионна и дистрибуционна структура на компанията.

През 2001 г. професионалната й прозорливост привлича за креативен директор бившият дизайнер на Гучи (Gucci) и Дона Карън (Donna Karan), Кристофър Бейли. Роденият в Йоркшир Бейли, взима стабилната основа на традицията и добавя виждането си за класика без конформизъм и елегантност без усилия.

Когато през декември 2007 г. имах възможност лично да се запозная с него в лондонския клуб-история "Коко", при представянето на аромата The Beat, мога да кажа едно - непосредствената му природа е завладяваща. Въпреки лустрото пред медиите, изискано от позицията му, той е естествен, земен и никога не прави компромис с дрескода си.

Неизменното сако, облечено върху непретенциозен ти-шърт и джинси е обичайната униформа на Бейли. Колкото и да не ви се вярва, най-голямото изключение от това правило е ризата. Перфекционизмът на дизайнера граничи с педантичност към всеки детайл и това разширява бързо периметъра на модната му дейност. Той създава свои аромати, мъжка линия и аксесоари.

Отговаря за дизайна на всички продукти, рекламни концепции и лица на марката. Негов избор е групата "Фрателис" за аромата The Beat, и лицето на модела Агнес Дийн.

Колаборацията с фотографа Марио Тестино отново олицетворява неподвластност на последните модни писъци, но в същото време адекватност към момента. Малко известен задкулисен факт и истинско потвърждение за отношението и значимостта на Тестино за марката е един благотворителен търг, организиран от модната библия "Вог" през 2001 г.

Маркетинг мениджърът на "Бърбъри" Патриша Дохърти, плаща 24 000 паунда за възможността да седне до него. Други доказателства в посока на традицията също са налице - Кейт Мос е ангажирана повече от 10 пъти в кампаниите на "Бърбъри".

Меломанските пристрастия на Бейли свързват британската музикална сцена в силна сюжетна линия с марката. Кампанията, носеща духа на 60-те увековечава децата на легендарни музиканти. Теодора и Александра Ричардс (дъщери на Кийт Ричардс от "Ролинг стоунс"), синовете на Брайън Фери - Отис и Айзък, Джеси, син на Рони Ууд от "Ролинг стоунс" и Макс Айрънс (син на Джеръми Айрънс).

Най-голямото лансиране, което някога марката е правила е концентрирано върху аромата Burberry Body, защото това е глобално налагане на бранд, а не само нов аромат.

Родената на 18 април 1987 г. в Девън, актриса Роузи Хънтингтън-Уайтли, звезда от хитовата поредица "Трансформърс", застава пред обектива на Марио Тестино и под нежната мелодия "Rose" на "The Feeling", изразява не само аромата, но духа и поведението на момичето Burberry, така както го вижда Кристофър Бейли.

Този материал е специално написан за Еdna.bg от Кристина Гочева.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти