Коя е най-екологичната модна марка

Коя е най-екологичната модна марка
Снимка: Getty/Guliver

Неправителствената екологична организация "Грийнпийс" класира 15 големи модни къщи според последиците от производството им за околната среда.

Най-екологичната модна марка се оказа "Valentino", предадоха от БГНЕС.

Специалистите от "Грийнпийс" съставили въпросник с 25 точки, който бил изпратен на модните марки.

Те дават на италианската модна къща "зелени дражета" в три категории продукти - изкуствена кожа, опаковка и платове, благодарение на ангажимента на марката да води нулева политика по отношение на обезлесяването и нулева политика за изхвърляне на отпадъци в текстилното производство.

След "Valentino" се нареждат "Armani", "Dior", "Louis Vuitton" и "Gucci", които заявили, че са взели мерки за нулево обезлесяване при производството на изкуствена кожа и опаковки.

"Грийнпийс" подчертава, че "Gucci" "подкрепя активно мораториума за разширяване на отглеждането на волове в Амазонка".

Тези четири марки обаче са критикувани от неправителствена организация заради това, че все още не са поели ангажимент "за мода без токсични вещества".

Същият упрек се отправя и към "Ermenegildo Zegna" и "Versace", които освен това не са взели сериозни мерки и срещу обезлесяването.

Седем големи марки са в дъното на класацията. Сред тях са и "Roberto Cavalli", които получават три червени "дражета", тъй като не са дали "ясни отговори във въпросника и не е направил окуражителни жестове".

"Alberta Ferretti", "Dolce&Gabbana", "Hermes" и "Trussardi" получават по три черни "дражета", защото въпреки многократните искания на "Грийнпийс", никога не са отговаряли на въпросите.

Това тяхно поведение показва според неправителствената организация, че те "не са склонни да започнат диалог и да отговорят на исканията на потребителите".

От "H&M" пък стартираха мащабна политика за събиране на стари дрехи, за да се намалят текстилните отпадъци. Може да прочете за интересната инициатива повече тук.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти