Игра с публиката

Приказните елементи в декора са дело на близката приятелка на Марк Джейкъбс Рейчъл Файнстайн
Снимка: Getty/Guliver

Кристина Гочева

Марк Джейкъбс е един от най-известните и успешни съвременни американски дизайнери, толкова любим и на ъндърграунд публиката и на захаросания мейнстрийм елит.

Дефилето на Джейкъбс със сигурност ще разбуни и духовете на еко активистите, заради свръх бомбастичните кожени шапки - основен акцент в колекцията. Задължително ще настръхнат и пуританите, който предпочитат всеки сезон да гледат различни безсилни интерпретации на тема "палто" или си мислят, че сто процента от моделите, които разхождат манекенките трябва да могат да се ползват и в условията на градски транспорт.

Година след като слуховете в модните среди смятаха, че Джейкъбс ще оглави империята на "Диор", той поднесе поредната изненада на модните асове със "странна, необичайна, впечатляваща и фантастична колекция", коментираха от "Гардиън".

Дизайнерът не е забравил силното си гръндж минало, въпреки дните прекарани в различни rehab центрове. Вдъхновението за декора на ревюто изплува в главата му от една снимка на Кърт Кобейн с гирлянд на врата.

Близката приятелка - скулптор и лице на кампанията му за 2004, отснета от Юрген Телър, Рейчъл Файнстайн само това и чакала, за да оживи идеята му на подиума с бял приказен декор. Факт, който не би изненадал познавачите на американката, специализира скулптурата. Известна в арт средите като отявлен почитател на изразните средства на барока и фантазиите, вдъхновени от "Снежната кралица" на Ханс Кристиан Андерсен.

Смелите експериментите с формите на ханша във визията на Марк продължават. Дължината на полата е до под коляното и се разширява с артистичен обем в областта на ханша. Палтата са с различни силуети, насложени един върх друг. Ризите са отчетливи.

Моментите на цветово избухване се прекъсват от доминиращо черно и сиво. Вълна, бродиран тюл и метализиран туид се допълват с лекота с акценти от поразителни детайли. Обувките са с големи блестящи катарами ала Братя Грим.

За пореден път Джейкъбс провери може ли публиката да види това, което трябва да види и подсили емоцията на лиризма с баладичната Who Will Buy (This Wonderful Morning)? от мюзикъла Оливър Туист. А стилистиката на сета от ревюто сякаш беше оживяла мистериозна гора, извадена от филм на режисьора Тим Бъртън.

Бившето грозно гръндж патенце Джейкъбс бе решен монохромно в риза и... пола, която подчертаваше избора му на обувки с мотив от колекцията - големи метални катарами.

Експертите са единодушни, че не са много творците на съвременната модна сцена с усета на Марк Джейкъбс, защото освен харизматичен и талантлив шоумен, който обожава да отправя магически послания чрез творбите си, дизайнерът има и силата да променя модните посоки - все пак той превърна покупката на чанта с инициалите LV в инвестиция.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти