Какво трябва и не трябва да правим, ако сме притежатели на мазна кожа

Оставете мазната кожа в миналото
Снимка: netinfo

Въпреки масовостта на състоянието, наречено мазна кожа, неговото успешно третиране е трудоемка работа и изисква постоянно обгрижване, за да не заслепите (уви, обаче не от чар и обаяние) околните от лъщящия изглед на вашето лице.

Заедно с това състояние ръка за ръка вървят и черните точки, а много често кожата може да премине от мазна в суха в зависимост от сезонните климатични условия. Както повечето кожни драми и омазняването редовно бива причинено от хормонален дисбаланс, а също и от по-агресивното ексфолиране и почистване.

"Тялото ни произвежда определено количество мазнини, за да поддържа кожата хидратирана и еластична, а когато непрестанно атакуваме този естествен защитен слой с набор от неподходящи козметични средства и неправилно хранене, организмът започва да произвежда още повече мазнини за зла участ на лицето ни", споделя американският дерматолог Марси Стрийт.

Тя допълва, че мазната кожа е вътрешен проблем и затова лечението й изисква повече време.

* За външна употреба в случая се препоръчват продукти, съдържащи бензоил пероксид, бета-хидрокси киселина или салицилова киселина.

* Използвайте почистващ гел или лосион за лице 2-3 пъти дневно.

* Изплаквайте лицевата зона с хладка вода и никога гореща, защото тя стимулира отделянето на повече мазнина.

* Не пропускайте и тонера в грижата за доброто благосъстояние на вашата кожа.

* Мазната кожа се нуждае от хидратация, така че не се разделяйте с този тип изделия, които не трябва да съдържат никакви мазни ингредиенти.

* Освен това не пренебрегвайте слънцезащитните кремове и лосиони, но внимавайте с тях, защото често запушват порите, затова се спрете на вариант, в който не присъстват мазнини, а факторът им не пада под 30.

* По отношение на грима се доверете на пудра с минерална, а не мазна основа. Четете опаковките и търсете съставката диметикон, която всъщност е хидратиращ агент, несъдържащ мазнини. В този ред на мисли пък подбирайте фон дьо тен, един тон по-светъл от вашето лице, защото омазняването допълнително ще потъмни макияжа ви. Матираните сенки безспорно се оказват най-точното решение за този тип кожа.

* Споделихме, че омазняването не е само външно състояние на организма и ви съветваме да консумирате храни, богати на антиоксиданти като спанак, моркови, домати, портокали, както и сьомга, скумрия, риба тон, орехи, лешници и бадеми, защото омега-3 киселините в тях ще заздравят кожата ви, което важи и за пиенето на повече течности, работещи в полза на добрата хидратация.

За да не сме голословни, а силно ориентирани към практиката, ви предлагаме и две домашни маски срещу мазна кожа.

* В купа смачкайте 1 банан и го разбъркайте с 1 супена лъжица мед и толкова количество лимонов сок. Нека маската престои 15 минути върху лицето, след което нежно измийте с хладка вода.

* Смесете 1 супена лъжица мед с 1 жълтък и малко овесени ядки до получаване на каша, поставяйки я отново за 15 минути, а после тичайте към банята за изплакваща процедура.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти