Една билка за чиста и сияйна кожа

Една билка за чиста и сияйна кожа
Снимка: Thinkstock

Салвията, позната още като градински чай, е билка и подправка, позната от Средновековието.

Тя има редица полезни свойства, но и доста силен и натрапчив мирис, затова я употребявайте пестеливо.

Ароматът ѝ придава завършен вкус на сосове и супи. Добра подправка за ябълково желе, яйчени ястия и сирене. Горчивата ѝ и пикантна жилка придава чудно ухание на чая от салвия. 

Освен всичко останало обаче, градинският чай се отразява изключително добре върху кожата. Предлагаме ви няколко козметични продукта, които можете да приготвите сами у дома.

Лосион за почистване на кожата
1 с. л. сушени листа от градински чай се заливат с 1 чаша вряла вода в термос за една нощ, след това се прецежда, охлажда и се добавя 1 с. л. водка.

Разбърква се добре. Съхранява се в хладилник. Почистването на лицето да става сутрин и вечер.

Маска за пореста, старееща кожа
2 с. л. нарязани листа градински чай залейте с 1 чаша вряла вода и оставете половин час на гореща водна баня. Охладете, прецедете, добавете 1 ч. л. мед и ½ ч. л. лимонов сок. Потопете в течност малка кърпа и покрийте лицето.

Върху нея поставете още една суха. След 15-20 минути измийте с вода със стайна температура и намажете с овлажняващ крем. С тази маска може да третирате и шията и деколте зоната за еластичност и тонизиране.

Вана с градински чай
Ваната с градински чай перфектно почиства и успокоява кожата и ѝ придава еластичност. Една шепа сушени листа от градински чай се заливат с литър вода, варят се в продължение на един час на слаб огън, течността се прецежда и се добавя към ваната. Температурата на водната баня не трябва да надвишава 38ºС

За подсилване на косата, против пърхот и копринено мека коса
100 г листа от градински чай се заливат с литър вряла вода в термос и се оставят цяла нощ. Прецежда се, изплаква се косата с течността и се оставя да изсъхне сама (без сешоар). След няколко измивания ще бъдете приятно изненадани.

Ефектът се усилва, ако косата не се търка с кърпа, а само се завие и половин час стои така, а после се оставя да изсъхне.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти