Свойства на ароматните масла

Свойства на ароматните масла
Снимка: Thinkstock

Ароматните масла, които така широко се използват както в козметиката, така и в бита, могат да бъдат етерични и базови. Етеричните се получават  чрез отделна дестилация, не бива да бъдат разреждани, изменяни, смесвани или подправяни.

Ароматните масла трябва да бъдат съхранявани в шишенца от опушено стъкло и да имат специален малък отвор, който непропуска въздух. По този начин се гарантира, че ще се запазят всички свои свойства и аромати до последната капка.

Как може да използвате различните ароматни масла вече сме ви писали и може да си припомните тук, а сега ще ви запознаем с различните свойства на някои от основните разновидности.

Масло от маслини
То се използва хиляди години за тонизиране и стягане на кожата. Бременните дами могат да използват екстра върджин зехтина, за да предотвратят появата на стрии. Той може да се използва и за отстраняване на водоустойчив грим. Натуралното масло от маслини подобрява здравината и еластичността както на епидермиса, така и на косата.

Чаено дърво

То се извлича от листата на чаеното дърво и е известно като много ефективно средство в борбата с акнето. Тази есенция притежава мощно антибактериално действие, действа противовъзпалително, а освен това приложено върху косата може да действа против пърхот.

Кокосово масло

То е чудесен естествен антиоксидант, което ще рече, че действа като щит на кожата срещу вредното въздействие на различни фактори от околната среда. Приложено върху косата, то придава невероятен блясък. Освен това то се отразява чудесно на сухата кожа.

Арганово масло

С него и невероятните му свойства сме ви запознавали неведнъж. В момента то намира изключително широко приложение в козметиката за коса, тъй като притежава невероятни свойства да възстановява и укрепва косъма, както и да придава блясък. Приложено върху кожата, то овлажнява в дълбочина и участва активно в борбата срещу стареенето на клетките.

Масло от жожоба
Освен че е много ароматно, приложено в корените на косата, то прониква дълбоко, за да овлажни и омекоти скалпа, както и да го изчисти от мъртви клетки.

Масло от розмарин

То може да се намери в почти всички продукти за коса. Стимулира фоликулите на космите и така насърчава растежа на косата. Когато се смеси с маслото от чаено дърво, се получава чудесен анти пърхот продукт. И не на последно място, това етерично масло притежава много нежен и приятен аромат.

Масло от мента

То сякаш не е толкова разпространено и познато, но въпреки това намира широка употреба в гланцовете и балсамите за устни, като подхранва кожата и действа против изсушаване. Освен това, то е много ефективно при слънчеви изгаряния, тъй като притежава охлаждащ ефект, а в същото време предпазва от възпаления.

С дозировката на маслата трябва да се внимава, като в повечето случаи се ползват само няколко капки. Те могат да се прибавят в  пералнята, за да ароматизират дрехите, както и да се използват в направата на различни домашни маски, дезодоранти и сух парфюм.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти