#уволнидиректоркатабе

Ива Екимова
Снимка: Явор Иванов

Ива Екимова

Съвсем в стила на новия синтаксис.

Сред 755 674 ученици и 127 125 учители, прекрачили училищния праг тази година, убедена съм, сред вас има такива, които сега четат тези редове.

Вероятно някои от вас са скандализирани от присъствието на попфолк дивата Андреа и Валери Божинов в 138 СОУ "Проф. Васил Златарски", а други не.

Знаете ли, че в едно училище в Брегово има параклис, а в предверието на сградата са изрисувани стенописи на Кирил и Методии? Има чешма в стил Ромео и Жулиета и зала на историческата българска слава.

А случайно да сте чували за директора, разчупил тържеството за първия учебен ден със собствено изпълнение на авторски рок хит, превърнал се в химн на училището?

Не? Не е странно – навярно няма и да чуете, защото никой не се интересува от това. Защо тогава лицемерната вълна на възмущение заля гражданството? Кое е по-цинично - да се покани Андреа под ръка с Валери Божинов, или да се тика репортерски микрофон пред лицето на децата от първи-втори клас с въпроса:

"Слушате ли поп-фолк и интересувате ли се от футбол?".

Какво се очаква да кажат момиченца между 7 и 10 годинки? Очаква ли се да излъжат или както направиха - да си признаят чистосърдечно, че слушат поп-фолк?  

Размаханият обществен пръст на кого помага? Горещият картоф на колективната безотговорност тупва срамно на земята пред изумените ни погледи. Изграждането на добър вкус започва много преди първия училищен звънец и само глупаците остават на едно и също ниво през целия си живот.

Вкусът се надгражда, променя, адаптира и култивира. Всичко е въпрос на фундамент. Лицемерието на общество, медии и институции надхвърли и най-смелите ни очаквания.

Значи, на едната страница Андреа е приятелката на националната гордост Кубрат Пулев, на другата кофти пример за подрастващите.

Сходен въпрос интелектуално заскрибуца на струните на моралната ни чувствителност - кой е Валери Божинов? Може да е бивш футболен талант, настоящ сърцеразбивач или бъдещ космонавт – Валери Божинов, преди всичко, е баща на две деца. Добър – лош – все едно. А двете му деца най-вероятно ще учат тук. Да, може би не в държавно училище, но поне до 4-ти клас ще учат тук.

И, сега ще ви издам една тайна – майката на едно от децата му е попфолк певица. Упс, като Андреа! И сега какво? И тя ли е кофти пример? И за кого най-вече! За собствения си син или за дъщерята на Валери?

Моля, да не ме разбирате погрешно – попфолкът за мен е проява на много лош вкус. Никога не съм слушала тази музика, а близо до 40-те не вярвам това да се промени.

Ако обаче подрастващата ми дъщеря се обърка и залитне към този стил, само защото всичките ѝ съученици го харесват – ще продължа ли да я насърчавам в крехката пубертетска възраст да се държи като аутсайдер, само защото съм твърде изискана за този стил музика?

Сега идва основният въпрос. Да бъде или да не бъде? Да бъде ли уволнена директорката или не? Това за радост, не е въпрос от моята компетенция, но като родител и експерт по комуникации мога само да кажа, независимо дали идеята е на г-жа Кръстева или не – за 138-мо училище се заговори. Сега въпросът е какво правим след това.

От всички опции "Не сме канили Валери и Андреа" е най-лошият избор. Има доста по-добри възможности. За тях обаче, на полето на практиката ми като ПР.

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти