Как да избегнем следпразничния махмурлук

Червено вино снощи пих
Снимка: netinfo

Освен многото изхарчени пари за подаръци и доста обилното похапване, има и още един компонент, който винаги покачва градуса на коледното настроение и това, разбира се е алкохолът. Докато вдигаме наздравица след наздравица и се отпускаме от алкохолното действие, опиянявайки се, забравяме, че безразсъдното пиене може да ни причини онова ужасно състояние на духа и тялото, наречено махмурлук.

Няма защо да стигате чак до такива, изваждащи ви от равновесие фази, ако знаете какви мерки да предприемете по време на празниците. Самият махмурлук може да бъде с различна сила в зависимост от качеството и вида на консумирания алкохол. Симптомите включват главоболие, гадене и световъртеж.

Съществуват няколко начини за ограничаване на махмурлука.

* За да възпрепятствате усвояването на алкохола, винаги хапвайте нещо преди и по време на консумацията му.

* Не смесвайте различни видове алкохол и избягвайте тези, които ви се отразяват зле. Някои хора получават махмурлук след употреба на евтино червено вино (поради високото съдържание на добавки) или десертно вино, например шери (заради многото подобрители на вкуса и цвета).

* За да поемете по-малко количество, не бързайте и редувайте алкохола с безалкохолни напитки.

* Избягвайте обезводняването, като пиете много вода преди и след употребата на алкохол.

Ето какво да направите, отворите ли очи, след бурната парти нощ.

* Бързо изпийте голяма чаша вода, за да възстановите загубата на течности.

* За да компенсирате липсата на магнезий и калий, изпийте чаша бананов млечен шейк (пасирайте 250 мл мляко, един банан и две супени лъжици мед). Този плод възстановява загубата на калий, отделен с урината, а медът повишава нивото на кръвната захар, което намалява при прием на алкохол.

* Не пийте допълнително алкохол, който само ще влоши или удължи агонията ви.

* Не пробвайте и с кафе - то може да причини треперене, освен това има дехидратиращо действие.

* Суровото зеле от векове е традиционен лек за махмурлук и се смята, че очиства черния дроб от токсините. Оказва и защитен ефект върху лигавицата на храносмилателния тракт и предпазва стомаха и червата от вредното въздействие на алкохола.

* На всеки час пийте по една чаша чай от розмарин, който облекчава главоболието и помага на черния дроб да се освободи от токсичното алкохолно действие, а пък този от лайка успокоява раздразнения стомах.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти