Зелеви сарми с кайма

Зелеви сарми с кайма
Снимка: Бон Апети

Необходими продукти за 8 порции:

1 кисела зелка
250 г свинска кайма
1 ч. ч. ориз
2 с. л. доматено пюре
1 ч. л. червен пипер
5 с. л. олио
1 морков
1 глава лук
1 ч. л. сух магданоз (1 с. л. пресен)
1 ч. л. чубрица
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Лукът се нарязва на ситно, а морковът се настъргва. Запържват се в тенджера със сгорещеното олио за около минута. Добавя се измитият и отцеден ориз, разбърква се и се пържи 3–4 минути, докато оризът стане стъклен.

2. Поръсва се с червения пипер, разбърква се и се залива с 1 ч. ч. вряла вода. Посолява се и плънката се задушава на тих огън, докато оризът поеме течността. Подправя се с магданоза, чубрицата, черен пипер и доматеното пюре. Добавя се каймата и се разбърква добре, за да стане на трохи, след което се оттегля от огъня.

3. Листата на киселото зеле се отделят внимателно и им се отстранява кочанът. В основата на всяко листо се поставят по 1–2 с. л. от плънката в зависимост от големината на листата и се завиват сарми.

4. На дъното на дълбока тенджера се слагат зелевите кочани и няколко листа така, че да се покрие дъното. Върху тях се подреждат сармите със загънатата част надолу и се заливат с равни части зелев сок и вода, колкото да ги покрие. Сармите се затискат с чиния и тенджерата се поставя на огъня. Когато течността кипне, огънят се намалява и ястието се задушава още около 20–25 минути.

Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти