Какво е Коледа без баклава

Ето така трябва да изглежда готовата баклава
Снимка: Личен архив

Необходими продукти:
400 г кори
150 мл олио
70 г краве масло
1 чаена чаша едро смлени орехи
настъргана кора на 1 лимон
2 праха ванилия
сока на един лимон, а може и 1 чаена лъжичка лимонена кисилина

За сиропа:
3 чаена чаша захар
2 чаени чаши вода - вместимост от 250 г
две ванилии
сок от един лимон или лимонената кисилина

Начин на приготвяне:
Корите се поставят на твърдо място, за да могат да се режат и да не наранят кухненския плот. Парчетата се оформят с шаблон, широк 8 см и дълъг колкото е листът. Първо с шаблона се оформят четирите края на листите, както са наложени един въху друг. След това пак с шаблона, се режат парчетата баклава - 8 см на 8 см, да се образуват квадрати.

Внимателно взимаме едно парченце от нарязаните и с лъжица слагаме орехи, които са омешени с настърганата кора лимон. Прегъваме парченцето на две като образувасе триъгалник. Нареждат се в тавичката, малко е трудно, но пък много красиво.

Започва се от средата на тавичката, но не от центъра, а от горе на долу. Слага се парченцето и отгоре се притиска с дръжката на нож за хранене, за да не се отваря парчето и се поръсва с орехите (не е желателно да има орехи на дъното на тавичката, обгрят и придават лош вкус на баклавата).

След това се слага второто парче, но с гръбчето така, че двете да се допират. Продължава се на долу до края на тавата, после вече се показва къде да сложите другите парчета.

Следваща стъпка - загряваме олиото, но да не е много горищо, че да не се запържат корите, с лъжица сипваме отгоре на всяко парченце, докато свърши, и все пак преценете - ако ви се види много, не го слагайте всичкото, но олиото трябва да е дръпнато от котлона.

После разтапяме кравето масло, но трябва внимателно да се отстрани пяната, която се образува отгоре на маслото, защото при печенето тя изгаря и баклавата изглежда сякаш е посипана с смляно кафе.

Пече се на 180-200 градуса до зачервяване. Сварява се сиропа от захарта и водата. След като заври, се оставя да ври пет минути, слага се ванилията и изцедения лимон и започва да се залива вече студената баклава (горещ сироп-студена баклава).

Сиропът е на намален котлон и ври тихо. Загребва се с лъжица и се залива парчинце по парченце - първо с по-редкия сироп и накрая с по-гъстия, за да се погучи гланцът, който се вижда на снимката. Оставя се да престои поне едно динонощие.

Рецептата за баклава е специално предоставена на Edna.bg от Тодорка Рачева

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти