Знаменитости в кадър

Знаменитости в кадър
Снимка: netinfo

Християн Немски

Както вече писахме, София обедини творбите на четирима от най-изявените британски фотографи (Анди Уилшър, Тони Уолискрофт, Андрю Уитън и Пол Харис) в изложбата "Rock Voyeurs", която бе открита в арт заведението "Rossini" (ул. "Славянска" 17) на 23 май и ще остане там до 23 август. Ценителите пък ще имат шанс да закупят онлайн работи от селекцията лимитирани фотографии, подписани лично от авторите.

За мое щастие и искрено задоволство един от четиримата фотографи - Андрю Уитън - бе така любезен да отговори на няколкото ми въпроса специално за читателите на "Edna.bg".

* Андрю Уитън е един от най-ангажираните британски фотографи в сферата на музиката, рекламата и модата. Снимал е корици за списанията "NME" и "Q", за лейбълите "EMI", "Universal" и "Sony" и артисти и групи като Бионсе, "Оейзис" , "Тейк Дет", "Ю Ту", "Ла Ру" , Келийс", Снууп Дог и други.

- Защо решихте да се занимавате с фотография?
- Винаги съм изпитвал увлечение към фотографията – още от ранното си детство, но чак когато на 18-годишна възраст започнах обучението си в колеж по изкуства, осъзнах, че това би могло да се превърне и в моя професия. От колежа се отправих към университета, където придобих академична степен по фотография – а оттам нещата се подредиха по естествен път. След това се преместих в Лондон, само с няколко телефонни номера в джоба и с идеята да работя като фотоасистент. Там наистина успях да срещна и да си сътруднича с няколко чудесни фотографи. Започнах работа при небезизвестния фотограф Геред Манковиц и станах негов първи асистент. По това време научих страшно много неща и разбира се тогава се отвориха и доста врати за мен в музикалната индустрия.

- Кое е най-важното нещо за заснемането на една хубава снимка?
- Подготовката и чистото съзнание. Има наистина толкова много неща, за които трябва да мислиш по време на фотосесия. Ако не си внимателен, дори малките детайли могат да те прецакат – а за целта се нуждаете от ясна мисъл. Важно е да помните, че не е нужно да заснемете съвсем първото нещо, което ви мине през ума или погледа. Някои от най-добрите ми снимки всъщност са от последните кадри на цяла фотосесия. Чисто и просто, защото при портретните фотоси към финала на снимачния ден човек вече е по-отпуснат и е свикнал с вас и с дейността ви. С течение на времето осъзнаваш, че един кадър става наистина добър, когато вярваш на инстинкта си.

- Направили сте толкова много снимки на музиканти и групи, но има ли някои специален човек, който искате да застане пред обектива Ви?
- Обикновено при такъв въпрос се връщам назад във времето. Веднъж срещнах Джим Маршал по време на една негова изложба. Това беше малко преди той да почине и единственото нещо, което ми каза, беше: "Какво е усещането да си се родил 30 години по-късно, отколкото е трябвало?". Донякъде беше съвсем прав.

- Кое е най-странното място, на което сте правили снимка или цяла фотосесия?
- Веднъж пътувах от Детройт до Чикаго и просто правех снимки на този доста особен ландшафт в Америка. По пътя попаднах и на родния дом на Майкъл Джексън в град Гери, щата Индиана. Това се случи малко след неговата смърт, така че имаше и купища с бележки на фенове. И въпреки цялата истерия – то си беше едно спокойно място. Детройт като цяло събира най-много точки по скалата на "най-щурото място", на което съм бил.

- Ако трябваше да опишете живота си в една снимка, какво щяхте да включите в нея?
- Това е труден въпрос. Не съм сигурен дали изобщо съм в състояние да го направя. Сигурен съм, че и други фотографи биха се съгласили, че всичките снимки са като лексикон на живота и самата личност на фотографа. Странно е, че ще бъдем запомнени чрез снимките, които сме правили – защото, ако се замислите, ние просто документираме живота на другите. Аз самият доста рядко съм на дадена снимка и това ми харесва. Допада ми идеята, че оставям след себе си едно визуално наследство. Надявам се, че семейството ми и повечето хора ще смятат, че съм се справил добре.

- Какъв ще е следващият Ви професионален проект?
- Проектите идват накуп и с висока скорост, но като цяло навлизаме в сезона на фестивалите – така че през летните месеци ще се занимавам предимно с това. Имам и планирани пътувания до Париж и Ибиса. Но може би най-належащият ми ангажимент е свързан с фестивала "Даунлоуд" във Великобритания. Това е нещо, което определено ме вдъхновява да снимам. Обожавам драматургията и тълпата. Наистина се създава специална атмосфера, изпълнена с нажежени от страст музикални фенове.

- Коя е най-трудната и предизвикателна част от Вашата професия?
- Да съм далеч от вкъщи. Звучи доста простичко, но желанието да си по-наблизо до семейството си наистина те мотивира да си вършиш работата по-качествено и бързо. Аз съм относително непретенциозен човек, така че и повечето неща, които ми трябват, обикновено са с мен, което пък наистина ми помага.

- Коя е срещата, която е променила живота Ви?
- По отношение на работата, това трябва да е фотосесията ми с Флинт по време на една изложба. Това промени много неща за мен, а и срещнах ценен приятел в лицето на Стивън Кенеди в студио "Фюри". Той е един чудесен арт директор, който наистина ми помогна да израсна като артист и ми е предоставял прекрасни платформи, където да излагам творенията си. Тук трябва да спомена и другите талантливи фотографи, за които работех преди. Те са твърде много, за да ги изброя, но Геред Манковиц, за когото снимах дълги години, най-силно се откроява. Той ме въведе в собствения си фотографски свят и аз винаги ще съм благодарен за помощта и знанието, което ми предаде.

- Kакво харесвате да правите, когато не работите?
- Обичам просто да се мотая вкъщи с приятелката ми Кейти и с моята дъщеря Нев. Те са тези, които ме държат приземен и опазват разсъдъка ми. Много е трудно в нашата индустрия да съхраниш чиста перспективата си за живота, но ако има едно нещо, което съм научил, то е да се обграждам с добри хора и с тези, които обичам най-много.

* Повече снимки на Андрю Уитън можете да откриете ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти