Политика със звезден привкус

Биосе получи честта да открие церемонията по встъпване в длъжност на президента Барак Обама
Снимка: Thinkstock

Вчера – 21 януари, Барак Обама положи клетва в присъствието на стотици хиляди американци, събрали се пред Капитолия за тържествената церемония.

Това е вторият мандат на Обама, той е 44-ият президент на Съединените американски щати.

Церемонията определено имаше холивудски привкус, след като бе открита от певицата Бионсе. Тя изпя националния химн (може да видите тук).

Певицата пристигна в елегантна черна рокля и кожено черно палто, под ръка със съпруга си Джей Зи. Двамата са ревностни подръжници на политиката на Обама и се постараха да допринесат за преизбирането му, като призоваваха по разнообразни начини да се гласува именно за него.

Бионсе дори написа отворено писмо до президента, в което споделя, че той е истинско вдъхновение не само за нея, но и за много хора и насърчава всеки да покаже най-доброто от себе си.

Първата дама Мишел Обама беше радостна да види Бионсе и я поздрави с приятелска прегръдка и целувки по бузите, както направи и самият президент.

На церемонията се откроиха още Алиша Кийс и Дженифър Хъдсън.
Алиша бе с прекрасна, стилна червена рокля и в компанията на пианото си, а Дженифър безпогрешно бе заложила на дълга, черна, класическа рокля, а акцентът падаше единствено на обувките ѝ, щедро обсипани с камъни, но почти скрити от полите на роклята.

Мишел Обама бе истински неотразима в разкошна червена рокля с пайети и стилна прическа.
Президентът встъпи в длъжност с думите:

"Аз, Барак Хюсеин Обама, тържествено се заклевам честно да изпълнявам функциите си на президент на Съединените американски щати и с всички възможни средства да пазя, спазвам и защитавам Конституцията на САЩ. И нека Бог да ми е на помощ".

Преди това прозвуча химнът на САЩ, изпълнен от бруклински хор и военен оркестър, предаде БГНЕС. Барак Обама беше застанал пред председателя на Върховния съд Джон Робъртс, вдигнал дясната си ръка и сложил лявата върху две библии – едната ползвана от президента Ейбрахам Линкълн и втората, известна като "пътуващата библия", принадлежала на Мартин Лутър Кинг. До президента беше застанала първата дама Мишел Обама. Там бяха и дъщерите им Малиа и Саша.

Присъстваха още бившите президенти Джими Картър и Бил Клинтън със съпругите си Розалин Картър и Хилари Клинтън, както и вицепрезидентът Джо Байдън, който преди Обама също се закле, конгресмени, сенатори, членове на администрацията, високопоставени съдии.

Центърът на Вашингтон приличаше на военен лагер - по важните кръстовища на столицата са поставени бетонни блокове, високи бариери за сигурност и се виждат паркирани джипове на армията. 

Предполага се, че церемонията е била проследена на място пред Капитолия от около 800 000 души. Не всички обаче можеха да изгледат спектакъла отблизо и зад преградите бяха пускани само хора със специални за събитието пропуски.

На 20 януари, в съответствие с Конституцията на САЩ, подобна церемония, но в тесен кръг се състоя в Белия дом, тъй като традицията повелява, когато 20 януари е неделя, публичните церемонии се организират в понеделник, 21 януари.  

Галерия със снимки от събитието можете да разгледате ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти