Зрението на четящите дами е по-уязвимо

Зрението на четящите дами е по-уязвимо
Снимка: Thinkstock

Оказва се, че жените са по-склонни към развиване на пресбиопия -  състояние по-известно като старческо далекогледство. Това се дължи на факта, че дамите държат книгите много по-близо до лицето си, отколкото трябва.

Ако сте от хората, които обичат да четат, то трябва да имате предвид, че е препоръчително разстоянието от очите до четивото да е две педи.

Телевизорът и мониторът на компютъра също трябва да са на достатъчно големи разстояние, за да се избегне увреждане на зрението.

За компютри има и много подходящи очила.

Учените от Калифорния са установили, че жените по-рано имат нужда от диоптрични очила, в сравнение с мъжете и това се дължи именно на прекалено малкото разстояние между очите и четивото.  От една страна това се дължи на факта, че дамите имат просто по-къси ръце, отколкото мъжете.

Това води до развиване на пресбиопия. Това състояние обикновено се наблюдава при хора над 40 години и прогресира с минаване на 60-я юбилей.

В началния етап от развитието на пресбиопията измененията водят до намаляване на зрителната острота при гледане на разстояние 35 — 50 см. При по-нататъшно развитие на пресбиопията тези изменения могат да намалят зрителната острота при гледане по-далеч, като това често се дължи на излизащо на повърхността скрито далекогледство.

В зависимост от нивото на развитие на пресбиопията се определят очила за близко разстояние, за работа на средни разстояния - 70 см — 1,5 м, и за далеч.

Пресбиопията се дължи на изменения в структурата, еластичността и пречупващата способност на естествената леща на окото. Тя става по-дебела и с по-изпъкнали повърхности, но въпреки това губи пречупващата си сила. Причината е в намаляването на показателят на пречупване на прозрачните ѝ тъкани с времето, често съпроводено с помътняване - катаракта.

Пресбиопията не е страшна болест и лесно се взимат мерки срещу нея.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти