Защо жените живеят по-дълго?

Защо жените живеят по-дълго?
Снимка: Thinkstock

Учени съобщиха, че са открили ново доказателство защо жените живеят по-дълго от мъжете.

Това станало чрез изследване на исторически данни, които показват, че кастрираните корейци живеели много повече от сънародниците им, които не били евнуси.

Изследването е публикувано в научното сп. "Current Biology".

За неговите цели са използвани подробни генеакологични данни за имперските благородници по време на корейската династия Чосон, която обхваща период от над 500 години от края на 14-ти до началото на 20-ти век.

Според данните повечето мъже, включително крале и членове на кралското семейство, умирали в края на 40-те или началото на 50-те си години.

Но евнусите от благородническата класа, които били кастрирани или случайно, или заради социални ползи, живеели средно до 70 години.

Авторът на изследването Киун-Джин Мин от южнокорейския университет Инха смята, че причината вероятно е в мъжкия полов хормон тестостерон.

"Известно е, че тестостеронът увеличава риска от коронарно сърдечно заболяване и намалява имунната функция при мъжете", отбелязва той.

Кастрацията "отстранява източника на мъжките полови хормони", посочват учените и допълват, че вече е доказано, че тази практика помага на много мъжки при животните да живеят по-дълго.

Кастрацията също така намалява възможността за възпроизводство, което според Киун-Джин също може да е фактор.

Според "една от водещите теории за остаряването, то настъпва за сметка на възпроизводството", защото тялото има ограничена енергия, която може да се използва или за запазване на репродуктивната функция, или за поддържане на всичко останало, пояснява изследователят.

Макар евнусите да не могат да имат биологични деца, те се женели, осиновявали и отглеждали деца и обикновено живеели живота си по начин, подобен на некастрираните си събратя.

Съвременните мъже, които искат да удължат живота си, могат да обмислят "терапия за намаляване на тестостерона", но според Куин-Джин е прекалено рано за подобна възможност.

От една страна не е ясно дали ще има някакъв ефект, ако терапията започне в късна възраст, тъй като всички евнуси били кастрирани още като деца.

От друга страна терапията може да има странични ефекти, заради които за някои мъже може да се окаже, че не си е струвало да живеят по-дълго.

Тези странични ефекти се изразяват главно в намаляване на сексуалното желание при мъжете, уточнява изследователят. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти