Защо всички трябва да седим „като мъж“

стойка седене
Снимка: Thinkstock

Повечето жени са възпитавани да седят „като дами“, което означава да държат краката си кръстосани или поне прибрани. Според учените обаче, тази поза не е никак полезна, защото предизвиква болки в ставите.

Терапевтът д-р Майкъл Богдан обяснява, че седенето с леко разтворени крака поставя бедрата в такава позиция, при която ставите не са толкова свити една към друга. Тази стойка позволява по-добро кръвообращение и по-малко притриване за ставите, но е повече позната като „мъжко разпростиране“ (нали знаеш, онази стойка, при която в автобуса си принудена да се свиеш, защото онзи до теб е разтворил краката си в тъп ъгъл).

За да стоиш в нетолкова нахален вариант на тази позиция, ортопедът д-р Барбара Бъргин препоръчва да разполагаш коленете си леко раздалечени. Идеята е левият ти крак да сочи на 11 ч., а десният – на 1 ч.

Но и тази позиция крие своите неудобства – долната част на гърба е отпусната, а това също не е здравословно. Затова най-добрата поза, в която да седиш, по думите на физикалния терапевт д-р Карен Ву, работещ със знаменитости, е с изправен гръб и долна част, опряна в седалката и колене, сгънати на 90 градуса.

Изводът: не се притеснявайте да седите с леко разтворени крака, но все пак по начин, при който сте добре и удобно изправени.

стойка седене
Снимка: Thinkstock

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти