Защо с възрастта отслабваме по-трудно

Не е зле
Снимка: Thinkstock

В организма на човек най-общо казано има два типа мазнини - кафяви (добри) и бели (лоши). С напредването на възрастта добрите мазнини в тялото забавят действието си и това пречи на бързото отслабване.

Учените твърдят, че са на крачка от това да установят причината за забавения метаболизъм с напредването на възрастта. Хората на средна възраст срещат проблем със свалянето на килограми, защото техните добри мазнини произвеждат по-малко топлина в тялото и това понижава скоростта на изгаряне на лошите мазнини.

Освен белите съществуват и кафяви мазнини, чиято функция е да генерират топлината в тялото и по този начин да подпомагат забързването на метаболизма и изгарянето на белите подкожни мазнини.

Отдавна е известно например, че докато са в утробата на майката, около раменете на бебетата има кафяви мазнини, които отговарят за поддържането на постоянната телесна температура, след като се родят.

Японски лекари пък са установили, че с напредването на възрастта произвеждането на топлина от кафявите мазнини се забавя драстично. Това означава, че те намаляват дейността си, а с това и изгарянето на белите мазнини под кожата.

"Мъжете и жените в напреднала възраст трябва да спазват диетите си много по-стриктно и да спортуват активно", съветват изследователите от страната на изгряващото слънце.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти