Защо очите са "прозорец" на нашето здраве

Защо очите са "прозорец" на нашето здраве
Снимка: Thinkstock

Един преглед на очите при специалист може да даде информация не само за зрението, но и за състоянието на редица жизненоважни органи и системи в тялото. Неслучайно се казва "очите са прозорец към душата", но освен за психичното ни състояние, те дават възможност да се установят много показатели за здравето като цяло.

Например при преглед офталмологът може да установи начална форма на сериозни хронични заболявания като високо кръвно налягане и диабет, които обикновено се развиват бавно и без каквито и да е характерни симптоми. Понякога именно увредите на съдовете на окото са единственият признак за наличието на тези заболявания.

Анатомия на очните дъна
В дъното на очната ябълка се намират много малки кръвоносни съдове, които изхранват ретината и зрителния нерв. Това са структури от първостепенно значение за зрението, тъй като именно те са отговорни за зрителното възприятие. Тези кръвоносни съдове са много деликатни и лесно раними. Ето защо те първи се увреждат под влиянието на неблагоприятните стойности на кръвното налягане и повишената захар в кръвта - увредените съдове не могат да изхранват адекватно ретината и това води до влошаване на зрението, пише "Здраве.bg".

Увредата на кръвоносните съдове в ретината се нарича ретинопатия:
* Диабетната ретинопатия е следствие от увредите на кръвоносните съдове в резултат на диабет.
* Хипертоничната ретинопатия представлява увреда на кръвоносните съдове, причинена от високо кръвно налягане.

Ретинопатията е опасно състояние, което причинява замъглено виждане и може да се стигне дори до загуба на зрението. Проучванията показват, че ако човек страда от това състояние, рискът от развитие на сърдечна недостатъчност се покачва значително – от 2 до 3 пъти.

Заплаха за здравето “отвъд очите”
Ако диабетът и високото кръвно налягане не се лекуват адекватно, те могат да навредят не само на очите. Тези състояния могат да доведат до:
* сърдечносъдово заболяване;
* мозъчен инсулт;
* проблеми с бъбреците;
* увреди на нервната система;
* по-голям риск от инфекции.

С помощта на офталмоскоп могат да бъдат огледани очните дъна за патологични промени. По този начин може да се установи наличието на сериозни заболявания още в самото им начало и да се вземат навременни и адекватни мерки за техния контрол и лечение.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти