Защо не помним сънищата си?

Защо не помним сънищата си?
Снимка: Thinkstock

Френски учени разгадаха защо някои хора не могат да си спомнят сънищата на следващия ден, а други, без проблем, са в състояние да ги възпроизведат.

Екипът на д-р Перин Рюби от Научноизследователския център по неврология в Лион идентифицирал област в мозъка, където се съхраняват и запомнят сънищата ни, докато спим.

По време на експериментите, в които участвали 41 доброволци, била регистрирана спонтанната мозъчна дейност по време на относителна будност и на сън.

Доброволците били класирани в две групи според резултатите. В първата попаднали хората със силни спомени, които си спомняли средно по 5 сънища седмично. Във втората попаднали тези с по-неуслужлива памет - с по 2 запомнени сънища на месец.

Представителите на първата група показали по-висока спонтанна мозъчна дейност, както в относително будно, така и в заспало състояние.

Последната е участък в мозъка, отговорен за насочването на вниманието под въздействието на външни въздействия.

Тимът бил озадачен от факта, че някои от участниците в експеримента имали ясни спомени за сънищата си всяка сутрин, докато други с мъка възпроизвеждали дори и един.

Оказало се, че доброволците с по-добра сънна памет показвали и много по-усилена спонтанна дейност в центъра на обработката на информация на мозъка – слепоочно-теменната връзка.

Този "неврологичен кипеж" стимулирал запечатването на сънищата в паметта.

Тази група показала и два пъти по-голяма реактивност на външни стимули по време на сън от останалите участници в тестовете.

Учените предполагат, че усилената спонтанна мозъчна дейност спомага за събуждането нощем и улеснява запаметяването на сънища през кратките периоди на будност.

Оказва се, че дълбоко спящият мозък, нереагиращ на външни сигнали, е този, който най-малко запомня сънищата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти