Защо кашляме

Досадно състояние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Замисляли ли сте се какво причинява кашлянето? Отговорът не е защото сме се разболели, а поради факта, че съществува такъв риск.

Кашлицата е естествена защитна реакция на организма, която води до прочистване на дихателните пътища. Механизмът се задейства при първата индикация за появата на дразнене на някое от разклоненията на нерва на вагуса и този на ларинкса, които се намират в бронхите, трахеята, плеврата, фаринкса и ларинкса.

Сигнал за дразненето се предава до центъра на кашлицата, който е разположен в продълговатия мозък. Вследствие на това гласната цепка се затваря. Предизвиква се и контракция на диафрагмата.

Поради това, че гласната цепка е затворена, налягането във въздухоносните пътища се увеличава, а това води до внезапното й разтваряне в последствие. През нея преминава въздушна струя с голяма скорост, отнасяща храчки и външни частици, задържали се по дихателните пътища.

В зависимост от продължителността на появилата се кашлица, тя може да се разгледа като остра, подостра и хронична.

Острата кашлица е с продължителност до 3 седмици, подострата - до 5, а хроничната - над месец.

По отношение на начина на възникване, кашлицата бива пристъпна, периодична или постоянна. Пристъпната се появява при заболявания като коклюш и астма, а същата е характерна за хронични болести в периода на обострянето им, а постоянната възниква при бронхит, ларингит, както и при пациенти, страдащи от различни сърдечно-съдови заболявания.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти